Specialistii din Statele Unite spera ca in sase luni sa le separe definitiv pe gemenele din Romania.

Chirurgii din Cleveland au reusit, miercuri seara, prima operatie importanta de separare a siamezelor din Romania, care s-au nascut lipite in zona capului. Anastasia si Tatiana Dogaru, in virsta de 3 ani, se recupereaza, in prezent, la sectia de terapie intensiva a Spitalului Rainbow pentru Copii din Cleveland.

Primele date despre starea lor de sanatate vor fi comunicate joi, potrivit agentiei de presa Associated Press, citata de NewsIn, iar vineri va fi dat publicitatii primul buletin medical complet.

Interventia a durat aproape o zi intreaga. O echipa de 50 de specialisti s-a pregatit pentru operatia gemenelor, dupa cum au declarat doctorul Alan Cohen, seful clinicii pediatrice de neurochirurgie, si doctorul Arun Gosain, seful clinicii de chirurgie plastica pediatrica. Inainte de interventia de miercuri, chirurgii au exersat operatia timp de doua zile.

Medicii au separat mai intii o parte din vasele de singe de la nivelul capului, in doua interventii minore. In aprilie, neuroradiologii au reusit sa redirectioneze fluxul de singe impartit de fete, in timpul unei operatii de sapte ore, iar o procedura asemanatoare a avut loc in luna mai. De-abia in operatia de miercuri ei au reusit sa vada, pentru prima data, starea creierului celor doua fetite. Pe parcursul urmatoarelor sase luni, expertii americani vor incerca sa le desparta definitiv, printr-o serie lunga de alte operatii, care implica riscuri foarte mari. Gemenele ar fi riscat insa moartea prematura, in lipsa operatiei de separare, arata specialistii din domeniu.

Gemenele Tatiana si Anastasia Dogaru s-au nascut in Italia, in 2004, unite in crestetul capului, la un unghi de aproape 90 de grade. Ele au creiere separate, dar craniul si majoritatea vaselor de singe sint comune, inclusiv un vas care transporta singele la inima si citeva tesuturi. Potrivit specialistilor, gemenii uniti in zona capului, numiti si gemeni craniopagi, apar o data la 2,5 milioane de nasteri. Mai mult, o mare parte dintre ei mor la nastere si numai 10% ajung la virsta de zece ani. Cazul romancelor este insa cu atit mai dificil cu cit una dintre ele nu are functii renale, depinzind de rinichii celeilalte.

Parintii lor, preotul greco-catolic Alin Dogaru si Claudia Dogaru, amindoi in virsta de 31 de ani, au locuit in Cluj pina in 2001, cind Alin Dogaru a fost trimis in Italia de Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla. Imediat dupa nasterea celor doua fetite, cei doi au cautat sprijin atit la statul italian, cit si la cel roman pentru operatia gemenelor. Neprimind nici un raspuns, ei au apelat la Centrul Medical pentru Copii din Dallas, informeaza MEDIAFAX. Medicii de aici insa nu au acceptat sa le opereze, desi reusisera sa separe doua gemene egiptene, unite in crestetul capului. De-abia in luna aprilie a acestui an, Spitalul Rainbow pentru Copii din Cleveland a fost de acord sa incerce complicata interventie.

Operatia a impresionat comunitatea locala din Statele Unite, mai informeaza NewsIn. Citiva americani au asteptat rezultatul interventiei chirurgicale si s-au rugat pentru sanatatea gemenelor. „Le doresc numai bine, pentru ca va incepe o perioada grea pentru ele. Ma rog pentru ele, Dumnezeu sa le binecuvinteze, pentru ca vor incepe un drum lung si extraordinar", a spus Keith Garten, in virsta de 37 de ani, din Brecksvill, care a asteptat impreuna cu fetita, in virsta de 3 ani, si cu sotia rezultatul operatiei.

Janice Guhl, purtatorul de cuvint al spitalului unde au fost operate cele doua fetite, a declarat pentru presa americana ca institutia pe care o reprezinta a angajat un fotograf si un cameraman, care au filmat si au fotografiat interventia chirurgicala, iar in cazul in care parintii vor fi de acord, citeva dintre imagini vor putea fi facute publice.

Urmariti imagini cu gemenele si pregatirile medicilor americani pe www.cotidianul.ro/select