Scriitorul Ioan T. Morar a lansat joi noaptea, la intoarcerea dintr-o calatorie de doua luni in Noua Caledonie, "Cartea de la capatul lumii", in care vorbeste despre un teritoriu aflat la un pas de Paradis si o societate a colibei cu antena satelit,
Scriitorul Ioan T. Morar a lansat joi noaptea, la intoarcerea dintr-o calatorie de doua luni in Noua Caledonie, "Cartea de la capatul lumii", in care vorbeste despre un teritoriu aflat la un pas de Paradis si o societate a colibei cu antena satelit, in care a intalnit si cativa romani.

"Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis", publicata de Editura Polirom, a fost lansata chiar in momentul sosirii autorului pe Aeroportul "Henri Coanda", la capatul unei calatori de 33 de ore cu avionul pe ruta Noumea-Osaka-Amsterdam-Bucuresti, in sala de asteptare de la sosiri internationale. La eveniment au participat jurnalisti, colegi ai autorului de la "Academia Catavencu", reprezentanti ai editurii si curiosi din aeroport.

Morar a primit primele doua exemplare ale cartii de la directorul editurii, Silviu Lupescu, si de la scriitorul Vasile Ernu, iar prima dedicatie i-a scris-o disidentului polonez Adam Michnik, aflat in aceasta perioada la Bucuresti, care a venit sa-si salute prietenul.

"Sunt foarte bucuros ca am reusit acest experiment", a spus scriitorul. "Cand l-am propus editurii, mi s-a parut ca poate fi un fel de gluma, ar fi putut sa nu iasa nimic. Si totusi a iesit o carte de 270 de pagini, ceea ce cred ca este o realizare."

Volumul a fost scris in Noua Caledonie, trimis pe internet in mai multe transe si citit de Mircea Mihaies, care "a dat girul de critic literar" si l-a transmis apoi editurii Polirom. Astfel, "cartea se incheie odata cu calatoria in care a fost scrisa", a spus Morar. "Totul a venit in bucati de acolo si aici s-a asamblat si a iesit o carte." Experimentul, in premiera mondiala, a fost numit de autor "literatura in timp real".

"A fost o idee mai jucausa, n-am fost foarte convins ca va iesi pana cand nu m-am urcat in avion aici, la Otopeni."

Autorul a povestit ca totul a pornit de la o discutie cu viceprimarul orasului Tulon din Franta, Michel Camelli, care a raspuns la intrebarea "Unde este paradisul?" fara sa clipeasca spunand "Noua Caledonie, in Noumea si in imprejurimi".

"Nu este o carte doar pentru cititorii de literatura romana, cred ca este o carte mai deschisa si spre oamenii cultivati care nu au timp sa citeasca literatura, nu si-au facut un program din a citi literatura, dar sunt interesati de ce se intampla la capatul lumii."

In opinia lui Mircea Mihaies, cartea este "scrisa foarte limpede, e de fapt un jurnal de calatorie in care, zi dupa zi, autorul si-a consemnat toate intalnirile, toate gandurile, toate peripetiile, care au fost foarte multe, bizareriile locului. E o galerie intreaga de personaje oferite cititorului."

"E o carte care, in primul rand, instruieste", a adaugat Mihaies la lansarea de pe aeroportul Otopeni. "Sunt obisnuit cu scrisul lui Ioan T. Morar pentru ca il citesc de o viata, insa aici a venit si cu un suflu nou, pentru ca a fost foarte atent sa stabileasca un dialog intre civilizatii, intre niste europeni ca si noi si o lume a colibei care are antena de satelit. E o lume care este inca apropiata intr-un fel de societatea tribala, dar care face cu pasi repezi saltul in postmodernitate. Probabil ca, in 10 ani, acea lume va disparea."

Ioan T. Morar n-a revazut textul inainte de publicare si a declarat ca are emotii, deoarece nu a putut controla constructia cartii. Daca volumul va avea succes, va publica insa o a doua editie, revazuta, care s-ar putea numi "Doua luni in Paradis si un weekend in Vanuatu".

Scriitorul, care a calatorit alaturi de sotia sa, Carmen, a declarat ca l-a surprins totul in Noua Caledonie. El a mers prin locuri "nemaiumblate de romani", desi a intalnit si conationali la "capatul lumii" - un medic, un profesor de matematica, o dentista din Cluj, un domn din Cluj care lucreaza ca ziarist si un dentist pe insula Uvea. Scriitorul a declarat insa ca "ne-au batut ungurii, sunt paisprezece, contra cinci romani". In plus, in Vanuatu, exista un restaurant cu specialitati unguresti si srilankeze. "Cand o sa facem si noi un restaurant in Vanuatu, atunci inseamna ca ne-am indeplinit toate profetiile politice."

Morar a spus in gluma ca localnicii nu au mancat din el, deoarece ultimii canibali au disparut din Vanuatu in anii '60. "La noi era altfel de canibalism pe atunci, canibalismul ideologic."

Noua Caledonie este un teritoriu de peste mari al Frantei, amplasat in vestul Oceanului Pacific, in regiunea Melanezia, "foarte civilizat, in care poti sa intri si intr-o lume pe care nu o banuiesti, lumea triburilor, lumea unor societati arhaice care isi pastreaza in continuare ritualurile." In calatoria sa, Morar a vizitat si Vanuatu, stat care s-a numit, pana si-a dobandit independenta, Noile Hebride.

"Acolo, la capatul lumii, se intampla niste lucruri fascinante, pe care am incercat sa le surprind in carte. (...) Lumea este frumoasa si mica daca ai posibilitatea sa calatoresti prin ea", a spus autorul, care a mentionat ca doreste sa se intoarca oricand la capatul lumii, daca e cineva dispus sa-i finanteze o calatorie. In opinia sa, Noua Caledonie este "la mai putin de un pas de Paradis".

Din calatoria sa de doua luni, Morar a spus ca a adus scoici, mii de poze facute de Carmen, sotia sa, amintiri si o carte. "De fapt, cartea am trimis-o, a venit inaintea mea."

Polirom s-a lasat atrasa in acest experimentul literar deoarece Ioan T. Morar este autorul sau "de casa", deci, in general, "primeste raspuns favorabil la orice propunere", a declarat pentru NewsIn directorul editurii, Silviu Lupescu. "Dar trebuie sa recunosc ca era o propunere oarecum insolita, chiar noua, si provocatoare. Trebuia sa lucram intr-un timp extrem de scurt. Pe masura ce Ioan T. Morar scria, noi trebuia sa redactam si sa punem in pagina, si era acest interval de doua zile, cat el se urca in avion si ajungea aici, cand cartea trebuia si tiparita. Pe de alta parte, cartea este foarte frumos scrisa si cu observatii extrem de interesante despre o lume, conventional vorbind, pentru noi, curioasa."

Coperta cartii reprezinta o lucrare a unei artiste din Noua Caledonie, a carei adresa si numar de telefon autorul le-a primit de la Lupescu prin e-mail, a fost sa-i viziteze o expozitie si a facut fotografii.

La finalul lansarii, scriitorul a acordat autografe reprezentantilor presei, colegilor de la "Academia Catavencu" - Eugen Istodor, Alexandru Varzaru, Gabriel Drogeanu -, reprezentantilor Polirom, sefului departamentului Cultura de la "Cotidianul", Cristian Teodorescu, si unui politist din aeroport.

"Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis" va fi lansata si la Salonul Cartii Bookfest, in cursul zilei de sambata.

Europarlamentarii care se intorceau, joi noaptea, de la Bruxelles, printre care Daciana Sarbu, Adrian Severin (PSD), Monica Iacob Ridzi (PD) si Daniela Buruiana (PRM), au fost in mare parte ignorati de presa prezenta in aeroport la lansarea lui Morar. Numai Eugen Istodor a solicitat sa fie fotografiat alaturi de Sarbu.

Ioan T. Morar s-a nascut in 1956 la Seitin, judetul Arad, a absolvit in 1981 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia romana-franceza, ca sef de promotie, iar din 1987 a devenit redactor al revistelor "Viata studenteasca" si "Amfiteatru". Dupa 1989 a lucrat la "Cuvintul" si Alianta Civica. Intre 1990 si 1991 a fost redactor-sef la "Varietati" TVR, de unde a plecat prin demisie. Este fondator al revistei "Academiei Catavencu", unde lucreaza si in prezent. Din toamna anului 2004 este si senior editor la "Cotidianul". A realizat mai multe emisiuni de televiziune, si a facut parte, pana in 1996, din grupul Divertis. Este realizator si prezentator al emisiunii "Lumea citeste!" pe TVR1 si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

A publicat volumele de versuri "Vara indiana" (1984, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania), "Fumul si spada" (1989), "Sovaiala" (2000, premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor) si "Nerusinarea" (2003), sub semnatura Ioan Morar. Poeziile sale au fost traduse in engleza, franceza, poloneza, spaniola si maghiara, in antologii si reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat romanul "Lindenfeld" (2005 si 2006), care a fost distins cu Premiul National de Proza al "Ziarului de Iasi".

I.T.Morar impreuna cu disidentului polonez Adam Michnik


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.