Intrevederea Bush-Putin ascunde esecul celor mai puternice state in combaterea incalzirii globale si a SIDA.

Rusia nu isi va orienta rachetele balistice spre orasele europene, chiar daca SUA vor continua proiectul de instalare a scutului antiracheta in Cehia si Polonia, a anuntat purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov, in ziua de debut a summitului G8 din Germania. Aceasta este doar "una dintre posibilitatile vizate", mai arata Peskov, anuntind pozitia dura adoptata de Rusia in ultimele zile. Mai mult, presedintele Putin a declarat miercuri ca "este deschis pentru a discuta orice problema cu liderii G8, intr-un spirit constructiv", relateaza Interfax.

Precizarile Moscovei au destins atmosfera in care va avea loc intilnirea dintre Vladimir Putin si George W. Bush, programata joi dupa-amiaza. "Este important ca Rusia sa inteleaga ca, din punctul meu de vedere, Razboiul Rece s-a incheiat, ca Rusia nu este un inamic pentru Statele Unite", a declarat Bush inainte de intilnire.

Esecurile au caracterizat insa celelalte obiective de pe agenda summitului G8. Cancelarul Angela Merkel s-a recunoscut infrinta in fata opozitiei SUA de a reduce emisiile poluante la jumatate, pina in 2050, existind si temerea ca obiectivul secundar, de a stabili un program antipoluare pina in 2020, sa inregistreze acelasi esec. "Stim acum ca obiectivele Europei nu vor fi impartasite de restul lumii", a conchis Merkel, dupa intilnirea cu presedintele Bush. Liderii G8 au mai hotarit sa reduca de la 10 la 5 milioane numarul bolnavilor de SIDA ce vor beneficia de tratament compensat, relateaza "Financial Times".

Vladimir Putin si premierul britanic Tony Blair participa la ultimul lor summit G8, iar intilnirea lor se anunta tensionata, dupa ce Ministerul de Externe de la Londra a avertizat firmele britanice despre riscurile pe care si le asuma investind in sectorul energetic din Rusia.

Nostalgia a dominat intilnirea dintre George W. Bush si Tony Blair, ultima inainte de retragerea premierului britanic, pe 27 iunie. "Sint dezolat ca a venit acest moment, dar astfel de lucruri se intimpla in viata. Este un moment de nostalgie pentru noi", a declarat presedintele american. Totusi, refuzul lui Bush de a accepta reducerea emisiilor de noxe a fost o lovitura grea pentru Blair, comenteaza „Financial Times".

Nicolas Sarkozy si Shinzo Abe, liderii francez si japonez, aflati la primul lor summit G8, au adoptat pozitii moderate. Premierul nipon a cerut trimiterea "unui mesaj puternic" impotriva programului nuclear nord-coreean, iar Sarkozy s-a aratat "determinat" sa sustina cauza combaterii incalzirii globale si a saraciei din Africa. Temele sale au fost insa, pina acum, "cenusaresele" summitului.