Anuntata pentru ieri, semnarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost aminata.

Fulvio Conti, presedintele grupului italian Enel, care va prelua cea mai mare filiera a companiei Electrica, a plecat ieri din Romania, la citeva ore dupa ce sosise la Bucuresti, fara sa fi preluat Electrica Muntenia Sud. Aceasta pentru ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca semnarea contractului de privatizare a fost aminata intrucit autoritatile romane nu au reusit sa publice in Monitorul Oficial actul normativ de adoptare a contractului.

Guvernul a aprobat in sedinta din 30 mai hotarirea privind contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. La o saptamina dupa decizia Executivului, AVAS a anuntat ca joi, 7 iunie, la sediul Guvernului, va fi semnat acordul prin care grupul italian Enel va prelua compania romaneasca, dupa care vor face declaratii ministrul Economiei si presedintele AVAS. Numai ca, in dimineata zilei de joi, tot AVAS a anuntat ca semnarea contractului nu mai are loc, motivind ca hotarirea de guvern care aproba contractul de privatizare nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Toata incurcatura s-a produs din cauza lui Varujan Vosganian, potrivit Secretariatului General al Guvernului (SGG). Ministrul Economiei si Finantelor a avut la dispozitie o saptamina pentru a-si pune semnatura pe hotarirea de guvern privind aprobarea contractului de privatizare, dar nu a facut-o. „Au fost niste intirzieri la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor, domnul Vosganian a fost plecat in strainatate doua zile si au fost probleme cu delegarea dreptului de semnatura", a spus seful SGG, Ilie Bolojan. Ministrul Economiei si Finantelor a semnat hotarirea de guvern joi dimineata dupa ce s-a intors de la Bruxelles. Astfel, dupa ce a obtinut toate semnaturile, SGG a putut trimite la Monitorul Oficial actul normativ. „Documentul a fost trimis la Monitor astazi de dimineata (joi – n.r.) si va fi publicat in cursul zilei de astazi sau cel tirziu miine", a mai aratat Bolojan. Dana Daraban, purtatorul de cuvint al lui Vosganian, a respins acuzatiile legate de absenta semnaturii. „Nu din cauza lui Vosganian nu s-a semnat contractul", ne-a declarat Daraban, care nu a putut preciza insa cauza.

AVAS a anuntat, ieri-seara, ca luni, la ora 13.00, contractul de privatizare va fi semnat cu cei de la Enel, in prezenta premierului. Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, cistigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Finalizarea tranzactiei a fost aminata ca urmare a declansarii, anul trecut, de catre autoritatile romane, a unor cercetari privind cazuri de coruptie in procesele de privatizare.