Andrei Prepelita poarta ochelari in afara terenului, dar spune ca acest lucru nu-l impiedica sa joace fotbal foarte bine la Universitatea Craiova.

Andrei Prepelita, una dintre achizitiile recent facute de Universitatea Craiova, poarta ochelari, dar acest lucru, sustine el, nu-l impiedica sa joace fotbal. "E adevarat, port ochelari, dar nu am nici o problema cu vederea!", declara Prepelita, in timp ce finantatorul Stiintei, Adrian Mititelu, spune ca va fi foarte atent la vizita medicala pe care Prepelita va fi supus imediat dupa reunirea lotului. "Cand l-am luat pe Andrei, ne-am uitat pe analizele sale din iarna si n-am vazut nimic suspect. Oricum, cind reluam pregatirile va fi verificat si de noi", a anuntat Adrian Mititelu.

Trebuie amintit ca presa din Pitesti a scris anii trecuti despre problemele de vedere ale lui Prepelita, dezvaluind ca de fapt Andrei nu era singurul fotbalist de la FC Arges care purta "inaintasi", din clubul ochelaristilor facind parte alti doi jucatori apreciati in Trivale, Augustin Chirita si Mircea Negru.

In lumea sportului sint destule exemple, cind vine vorba de spotivi care au facut performanta in ciuda problemelor de vedere pe care le au, printre acestia numarindu-se fotbalistul olandez Edgar Davids sau tenismana Mary Pierce. Exemplele exista insa chiar in curtea Universitatii, Donose si Ticleanu avind si ei unele probleme cu vederea in perioada Craiova Maxima, motiv pentru care, Ticleanu povestea ca au fost porecliti de antrenorul Valentine Stanescu, Chiose mare, respective Chiose mic. Acest lucru nu i-a impiedicat pe cei doi sa joace fotbal la cel mai inalt nivel, primind aprecierile publicului.

Despre Ticleanu se stie foarte bine ca era Chiose din Baniei, iar colegii de echipa isi amintesc unele intimplari legate de acesta. "Stiu ca s-a operat la ochi prin decembrie '82, la Spitalul Militar Central, dar dupa aceea erau momente cind regreta ca recursese la operatie. Pentru ca nu se gaseau ca acum lentile de contact, medicii ii facusera rost de unele mai mici, dar care ii cam cadeau, mai ales la dus sau cind se stergea cu prosopul pe fata", povesteste unul dintre coechipierii lui Ticleanu. Cu toate acestea, Ticleanu a jucat foarte bine chiar in primul meci de la interventia chirurgicala suferita. In meciul tur, din sferturile de finala ale Cupei UEFA (februarie 1983) cu Kaiserlautern, Chiose a intrat si a dat un plus de vigoare jocului alb-albastrilor, care desi pierdeau la limita meciul cu nemtii (scor 2-3), aveau sa recupereze acest handicap la Craiova (1-0 pentru Stiinta), calificindu-se in semifinale.

Ce este miopia?

Miopia este una din cauzele frecvente de vedere neclara. Pentru pacientii cu miopie obiectele aflate la distanta apar neclare. Cele mai multe cazuri de miopie sunt produse de o modificare a formei globului ocular. Din aceasta cauza lumina in loc sa focalizeze pe retina, locul unde se gasesc celulele ce receptioneaza semnalele luminoase, se focalizeaza in fata ei. Desi miopia nu poate fi vindecata, tratamentul poate restabili vederea normala sau aproape normala. Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala.