Tarile vecine nu trateaza minoritatile nationale, inclusiv pe romani, conform standardelor europene, a declarat seful statului la conferinta OSCE.

Conferinta la nivel inalt a Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cu tema combaterii discriminarii, a inceput joi la Bucuresti, urmind sa dureze doua zile. Conferinta a fost deschisa de presedintele Romaniei, Traian Basescu, urmind discursul printului iordanian Hassan bin Talal, si cel al ministrului de externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos (care detine presedintia OSCE), dar si mesajul inregistrat al laureatului Premiului Nobel, Ellie Wiesel.

In discursul sau, presedintele Basescu a aratat ca Romania are una dintre cele mai progresiste legislatii in ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor, dar, „din pacate, acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, unde exista importante minoritati romanesti", conform presedintelui.

„E adevarat ca, in focul controverselor politice, al disputelor sportive, putem comite derapaje verbale. Dincolo de ele, va asigur insa ca poporul roman are o lunga traditie de bun-simt si de respect al diversitatii", a mai spus seful statului. Basescu a fost sanctionat de curind de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru utilizarea sintagmei „tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste. La conferinta OSCE participa 600 de reprezentanti din 56 de tari.