Profesorul Ursula Gerber si colegii sai de la Universitatea din Viena au reusit sa teleporteze date intre insulele Canare La Palma si Tenerife pe o distanta de 144 de kilometri, de 10 ori mai mare decat recordul precedent de 13 kilometri stabilit pen
Profesorul Ursula Gerber si colegii sai de la Universitatea din Viena au reusit sa teleporteze date intre insulele Canare La Palma si Tenerife pe o distanta de 144 de kilometri, de 10 ori mai mare decat recordul precedent de 13 kilometri stabilit pentru o transmisie de date de acest tip. Experimentul este, potrivit cercetatorilor, "o etapa esentiala pentru viitoarele forme de comunicatie cuantica prin intermediul satelitilor" si "prezinta un mare interes" pentru criptografie si teleportarea cuantica. Experimentul a fost posibil datorita unor proprietati ale materiei la scara microscopica, cea a fizicii cuantice: exista particule care formeaza un tip de perechi inseparabile, indiferent de distanta la care se gasesc una fata de cealalta, astfel incat o anumita proprietate, precum energia sau impulsul, se conserva. Orice actiune exercitata asupra uneia dintre particule are efect imediat asupra celeilalte, comunicarea dintre ele realizandu-se instantaneu.
Albert Einstein s-a indoit de existenta acestui fenomen, pe care l-a numit "actiune supranaturala la distanta", fiind de parere, ca si alti doi astrofizicieni, ca legaturile dintre particule sunt asigurate de niste entitati ascunse. Argumentatia lor, publicata in 1935, este cunoscuta sub numele de "paradoxul EPR" (Einstein, Podolsky, Rosen). In 1982, fizicianul francez Alain Aspect si echipa sa de la Universitatea din Orsay, situata in apropiere de Paris, au reusit primii sa demonstreze ca Einstein nu avea dreptate. Experimentul realizat de echipa de cercetatori coordonata de Gerber a implicat teleportarea informatiilor cu ajutorul fotonilor (particule elementare de lumina) conectati in perechi datorita polarizarii lor. Perechile de fotoni cu aceasta proprietate cuantica au fost generati de la Roque de los Muchachos, de pe insula La Palma. Cate un foton din fiecare pereche a fost conservat pentru comparatie la La Palma, in timp ce "geamanul sau" a fost trimis singur prin atmosfera la o oglinda a unui telescop de la statia OGS (Optical Ground Station) a Agentiei spatiale europene, de pe insula Tenerife. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.