Ministrul Cristian Adomnitei a decis sa dubleze posturile de psihopedagogi in scoli, ca urmare a cresterii ingrijoratoare a cazurilor de agresivitate in randul elevilor. Astfel, incepand din toamna, numarul de copii aferent unui consilier psihopedagogic va fi de 400, fata de 800, in prezent. Decizia a fost luata impreuna cu chestorul principal Dan Fatuloiu, in cadrul programului de prevenire a violentei in institutiile de invatamant, ce va fi inaintat Guvernului, peste o saptamana, pentru aprobare. Ministrul a ajuns si el la concluzia ca nu gardurile construite la scoli vor stopa agresivitatea elevilor, ci persoane specializate, de la care elevii sa aiba incredere ca vor primi un ajutor real.
Adomnitei planuieste, totdata, sa cheltuiasca anual cate 30 de milioane de euro pentru paza si supravegherea elevilor in scoli. El revine, astfel, la ideea de a amplasa camere video de supraveghere in scoli. "S-a demonstrat, statistic, ca scolile in care s-a introdus camere video a scazut cu 30% numarul de copii agresati si cu 23% numarul faptelor de violenta. Vom cauta solutiile pentru a suporta financiar aceste masuri. Vom ajunge cu aceste costuri la vreo 30 de milioane de euro pe an", a precizat Adomnitei. Potrivit demnitarului, Ministerul Internelor si Reformei Administrative va veni cu o analiza clara privind scolile in care exista deja "o istorie" a violentelor, pentru a putea vedea si ce masuri se impun.
Cazul "amor la liceu", intors ca o clatita
Ministrul Educatiei a trimis, ieri, o comisie speciala de ancheta la Liceul "Lucian Blaga" din Capitala, ca reactie la decizia consililului profesoral de a nu o sanctiona pe profesoara care a avut o relatie amoroasa cu elevul care s-a sinucis. "Vreau sa atrag atentia ca Ministerul Educatiei nu va tolera astfel de comportamente, si de aceea vom initia modificarea Statutului personalului didactic, astfel incat el sa interzica relatia dintre profesor si elev, iar in cazul in care vor aparea astfel de situatii, cadrul didactic sa fie exclus din sistem. Dupa ce vom avea o consultare cu toti responsabilii din invatamant, vom stabili cu exctitate textul de lege", a precizat ministrul Educatiei. In urma cu doar cateva zile insa, pozitia ministrului era alta, considerand "complet imorala, dar nu ilegala" relatia dintre un profesor si un elev. "Legiuitorul nu a gandit sa faca precizari concrete in acest sens, astfel ca nicaieri nu sunt prevazute interdictii sau sanctiuni pentru astfel de comportamente. Este ca si in cazul in care esti doctor si nu trebuie sa ai relatii cu pacientii.", declara, vineri, Cristian Adomnitei.
Potrivit demnitarului, comisia ministeriala va analiza acum decizia consiliului profesoral al liceului de a nu o sanctiona pe profesoara meditatoare. "Nu cred ca o astfel de situatie poate fi tolerata. As vrea sa nu mai existe un astfel de caz in invatamant. Sunt foarte nemultumit de modul in care consiliul profesoral a gestionat acest caz. De aceea, astept urgent rezultatul anchetei", a mai spus Adomnitei.
Reamintim ca un tanar de 19 ani a murit, cu doua saptamani in urma, dupa ce a cazut de la etajul 9 al unui imobil aflat in Sectorul 1 al Capitalei, unde se afla la o sedinta de pregatire la limba romana, pentru examenul de bacalaureat. Anchetatorii nu au stabilit deocamdata daca a fost un accident sau baiatul s-a sinucis, in conditiile in care avea o relatie amoroasa cu profesoara meditatoare. Vinerea trecuta, o eleva de 17 ani din Harghita s-a spanzurat, iar autoritatile scolare si cele pentru protectia copilului au declansat o ancheta.