"Cand am intrat in coma, in magazine nu gaseai decat otet si ceai. Carnea era rationalizata si erau cozi la benzinarii peste tot", povesteste acum Jan Grzebski, care are 65 de ani. Grzebski si-a pierdut cunostinta in 1988, dupa ce a fost lovit de un
"Cand am intrat in coma, in magazine nu gaseai decat otet si ceai. Carnea era rationalizata si erau cozi la benzinarii peste tot", povesteste acum Jan Grzebski, care are 65 de ani. Grzebski si-a pierdut cunostinta in 1988, dupa ce a fost lovit de un tren. Medicii nu i-au mai dat decat doi sau trei ani de trait. Insa pentru ca sotia sa Gertruda, nu s-a dat batuta si l-a ingrijit dumnezeieste, barbatul a trait. Gertruda isi muta sotul din ora in ora de pe o parte pe alta, astfel incat acesta sa nu faca rani de la atata stat in aceeasi pozitie. Acum, el si-a revenit complet si este socat de ceea ce vede in jurul sau. Mai ales ca cei patru copii ai sai s-au casatorit si acum are nu mai putin de 11 nepoti.
Dupa ce i-a revenit cunostinta, el a povestit familiei ca are amintiri vagi despre ce i s-a intamplat inainte, despre familia sa, si despre rudele lui care ii vorbeau incercand sa-l trezeasca.
Cand Grzebski a avut accidentul in 1988, un alt muncitor polonez, electricianul Lech Walesa, care a primit premiul Nobel in 1983, reusise sa se intoarca la munca, dupa ce ani de zile fusese in arest la domiciliu.
In mai putin de doi ani, comunismul a cazut, iar Walesa a fost ales presedinte al Poloniei cu 75% din voturi, i-au povestit rudele lui Grzebski. Insa in 2000, Walesa nu mai era atat de popular, fiind votat doar de catre 1% dintre electorat.
La acea vreme, Polonia avea o economie de piata, comunismul era deja istorie, insa muncitorul polonez tot in coma era. Sotia sa, despre care medicii au declarat ca "a dus munca unei intregi echipe de specialisti", a continuat sa-i schimbe pozitia acestuia din ora in ora, zi de zi, luna de luna, an de an.
"Am plans foarte mult, m-am rugat foarte mult... cei care veneau la noi ma intrebau cand o sa moara... dar el nu e mort", povestea sotia acestuia. Povestea lui Grzebski este o versiune incredibila, reala, a filmului "Good Bye, Lenin!", in care Katrin Sass, din Berlinul de Est, a suferit un atac de cord si a intrat in coma in 1989. A ratat momentul caderii Zidului Berlinului, precum si colapsul sistemului comunist. "Mama doarme si nu vede triumful necrutator al capitalismului", spunea Alex, fiul acesteia. Cand femeia se trezeste din coma, medicul il avertizeaza pe Alex ca socul i-ar putea ucide mama, astfel incat el incearca sa reconstituie un "cadru comunist" in jurul acesteia, astfel incat ea sa nu realizeze brusc faptul ca lumea sa nu mai e. Alex a cautat mobila veche, si-a rugat prietenii sa se imbrace in diverse uniforme comuniste astfel incat realitatea sa nu reprezinte un soc pentru biata sa mama.
Gertruda Grzebska nu a fost nevoita sa recurga la astfel de trucuri, iar miracolul transformarii Poloniei l-a uluit pe bietul om. El a povestit ca nu se poate abtine sa nu observe cum oamenii se plang la fel de mult ca in perioada cand magazinele erau goale si legea martiala facea ravagii. "Acum sunt multi oameni pe strada cu telefoane mobile si magazinele sunt pline de bunatati, iar asta ma zapaceste complet. Ceea ce ma uluieste cu adevarat sunt acei oameni care merg si susotesc tot timpul la mobile, se plang mereu de cate ceva, parca nu se opresc niciodata. Eu nu am de ce sa ma plang. Acum sunt foarte interesat de politica. Uneori, stau si jumatate de zi uitandu-ma la televizor sa vad ce au de zis politicienii de acum", a povestit Jan Grzebski.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.