De cinci ani incoace, pe piata romaneasca se pot degusta vinuri cu arome de vanilie, fructe de padure, miere, pelin, coacaze si ciuperci imbuteliate in sticle cu tehnica si exigenta germana.

Pentru vinificatorii de la malul Dunarii este sa
De cinci ani incoace, pe piata romaneasca se pot degusta vinuri cu arome de vanilie, fructe de padure, miere, pelin, coacaze si ciuperci imbuteliate in sticle cu tehnica si exigenta germana.

Pentru vinificatorii de la malul Dunarii este sarbatoare. Carl Reh Winery, filiala romaneasca a grupului german Reh Kendermann Weinkellerei - una dintre cele mai moderne crame si principalul exportator de vinuri din Germania in intreaga lume - a implinit cinci ani de la intrarea pe piata vinurilor din Romania. Evenimentul a fost sarbatorit la crama proprie de la Oprisor, din judetul Mehedinti, printr-o degustare de sapte produse ce au imbinat intr-un mod reusit aroma strugurilor cu cele de vanilie, fructe de padure, miere sau pelin. Chardonnay 2006, la Cetate Tezaur Chardonnay 2006, La Cetate Pinot Noir 2006, Shiraz 2004, La Cetate Tezaur Cabernet Sauvignon 2004, Dornfelder 2005, La Cetate Merlot 1999 au fost vinurile ce au demonstrat ca Dionyssos a trecut si pe meleaguri romanesti.

CALITATE, NU CANTITATE! Din anul 2000, cand a inceput sa achizitioneze terenuri, si pana in prezent firma a reusit sa detina o suprafata de aproximativ 180 ha de vie in zona Oprisor, podgorii recunoscute pentru vinurile rosii. Pe langa productia proprie de struguri, compania este inca dependenta de achizitionarea materiei prime si din alte zone. Pe an se obtin in medie 3 milioane de litri de vin, din diverse soiuri ce "sunt aduse din scoli de vita de renume, cum ar fi Germania, Franta, Italia, deoarece nu vrem sa ne confruntam cu clonele de proasta calitate. Suntem fixati pe calitate, nu pe cantitate", declara Rodica Capatana, director general.

Desi scopul initial al acestei firme a fost exportul, astazi exista un echilibru intre piata interna si export. Dotarile tehnice incearca sa se apropie de nivelul european, incepand cu "lazile din inox, care transporta strugurii aproape intacti de la podgorie la crama, si terminand cu imbutelierea cu dopuri de pluta portugheze, recunoscute pentru calitatea lor", subliniaza Dragos Dumitru, director tehnic. Crama nu este amenajata intr-un mod impresionant, dar valoarea vinurilor din gamele La Cetate, Val Duna si River Route a fost confirmata prin castigarea numeroaselor premii la concursurile interne si internationale.


De colectieSauvignon Blanc: "Stralucitor si viu, cu accente de fructe tropicale, grapefruit. Generos. Remarcabil in post gust: aciditatea sustine un final lung, lung. Dorada in sare, fagotini di polo con prosciuto, file salau meuniere sau ostropel de pui. Serie unica: 6.028 sticle".Pinot Gris: "Suplu, gustos, aroma inedita de mere varatice si profunzimi minerale. Are gratie si verva. Favorit cu carpaccio di pesce spada, prosciuto crudo con melone sau cu pui la jar in sos de mustar. Serie unica: 4.277 sticle".Pinot Noir: "Textura matasoasa, imbracata in vin elegant. Dens. Tineretea nu ascunde potentialul excelent de invechire. Final rezonant, cu fructe bine coapte. Recomandat pentru gastronomie picanta sau pentru risotto con funghi, ravioli si bineinteles brie sau camembert. Serie unica: 5.947 sticle".Cabernet Sauvignon: "Toate insusirile unui Cabernet campion si mai mult. Bogat, nervos. Structura perfecta pe care se asaza cele mai subtile arome: cafea proaspat macinata, zahar brun, trufe, afine si prune. Tanini fermi. Impresionant. Editia este limitata la 4.000 de sticle".
Cititi si articolele din sectiunea speciala bucatarie.jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.