In sectorul gazelor, investitiile necesare sunt de 270 de milioane de euro pentru prospectiuni si 500 de milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare.
Din aceste estimari sunt excluse fondurile dintr-un eventual parteneriat c
In sectorul gazelor, investitiile necesare sunt de 270 de milioane de euro pentru prospectiuni si 500 de milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare.
Din aceste estimari sunt excluse fondurile dintr-un eventual parteneriat cu firma rusa Gazprom pentru depozitul de gaze naturale de la Margineni, precum si aportul Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco, care ar necesita fonduri de cateva miliarde de euro. De asemenea, investitiile in reabilitarea sistemelor de transport de gaze sunt prevazute la 300 de milioane de euro pana in 2015.
In domeniul petrolului, investitiile programate de Petrom pana in 2010 sunt de trei miliarde de euro. Vosganian a estimat ca investitiile tuturor celorlalte firme de pe piata ar putea fi de 2,5 ori mai mari, respectiv 7,5 miliarde de euro.
Complexurile energetice au nevoie, pana in 2010, de investitii de circa doua miliarde de euro pentru protectia mediului si modernizare, respectiv 570 de milioane de euro la Craiova-Isalnita, 705 de milioane de euro la Rovinari si 760 de milioane de euro la Turceni.
Ministrul a adaugat ca, pana in 2010, nu exista riscul inchiderii unor termocentrale. "Mai este timp pentru realizarea investitiilor de mediu la termocentrale, iar pana in 2010 nu se inchide nici una. Totusi, pe masura ce ne apropiem de acest termen, trebuie sa realizam aceste investitii", a mai spus Vosganian. Ministrul Economiei si Finantelor a mai amintit de investitiile de 2,4 miliarde de euro pentru reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, de sumele de 1,8 miliarde de euro prevazute de stat pentru sursele de energie regenerabila, de programul de electrificare a satelor etc. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.