CE BEM, CE MANCAM Snacks-urile analizate nu contin aditivi alimentari, putand fi consumate cu moderatie de persoanele sanatoase. Cei cu probleme de greutate ar trebui sa le evite, pentru ca au o valoare energetica ridicata.     Lotto pizza intra in categoria snacks-urilor care de obicei au in compozitie ingrediente dintre cele mai nesanatoase. De data aceasta insa am avut o surpriza. Nici un aditiv alimentar. Acest lucru este specificat si de producator, pe ambalaj: "Acest produs este fabricat numai din ingrediente naturale, fara conservanti". Ingredientele produsului analizat sunt: malai grisat, ulei vegetal, faina de cartofi, faina de orez, praf de branza, aroma naturala de bacon, aroma de pizza, rosie deshidratata, paprika, (extract lichid), sare iodata, mirodenii. Producatorul specifica valorile nutritionale, insa importatorul uita sa le traduca si in limba romana. Chiar si asa, aflam ca produsul analizat are pentru 100 de grame o valoare energetica de 505 kcal/2110 kj, proteine 8 grame, carbohidrati 51 grame, lipide 30 grame.       ANALIZA. Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de glucide si lipide, care imprima o densitate energetica foarte ridicata - 505 kcal/100 g, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, analizand eticheta produsului. Din analiza ingredientelor rezulta ca produsul nu contine gluten, putand fi consumat fara probleme si de celiachici. De asemenea, produsul nu contine conservanti adaugati.       CONCLUZII. Specialistul spune in urma analizei ca produsul poate fi consumat de persoanele cu intoleranta la gluten (celiachie). Datorita densitatii energetice foarte ridicate si a continutului ridicat de lipide, produsul trebuie consumat cu moderatie de persoanele sanatoase. Suferinzii de diabet vor tine cont de cantitatea de zaharuri recomandata de medic. Produsul nu este recomandat suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, supraponderalilor si obezilor.       Precizari Rubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta produsului, fara insa a i-l prezenta.