Textul motiunii reflecta, din nefericire pentru autori, inconsistenta si lipsa de idei, ca sa nu mai vorbim de argumentele puse in joc. Caci a nu livra argumente solide si a merge numai pe calea negocierilor nu ajuta prea mult in constructia unui rap
Textul motiunii reflecta, din nefericire pentru autori, inconsistenta si lipsa de idei, ca sa nu mai vorbim de argumentele puse in joc. Caci a nu livra argumente solide si a merge numai pe calea negocierilor nu ajuta prea mult in constructia unui raport de forte favorabil.
Actiunea politica a motiunii demonstreaza, fara dubii, pe langa lipsa ideilor si izolarea politica in care se afla PD, o incapacitate de decizie rapida si autonoma, orientata catre eficienta ca partid si nu catre eficienta uneia sau alteia dintre gruparile din interior.
Aceasta motiune, in loc sa devina un test care sa sprijine o modelare politica orientata catre obiectivul initiatorilor, a devenit un test de modelare in sprijinul adversarilor. Caci motiunea si lista de semnaturi devoaleaza mai multe despre initiatori decat despre ceilalti. De la textul in sine pana la incapacitatea de coagulare politica, motiunea arata, fara dubii, calea pe care o vor urma liberalii si social democratii in perioada ce va urma. Ca si pana la momentul suspendarii se va lucra "pe procedura", fara miscari spectaculoase, dar cu temeinicie la surparea relatiilor dintre PD si propriul electorat.
Si iata cum dintr-un partid politic potential "dominant" pe scena politica romaneasca, lipsa de lidership si de capabilitate politica poate sa readuca PD la nivelul de partid mediu, din banda 10-20%.
Situatia nu este lipsita de importanta pentru incercarea de a intelege ce se poate intampla in viitor in scena politica. In primul rand, este vorba de posibilitatea liberalilor de a se repozitiona in raport cu temele de pe agenda publica si, pe cale de consecinta, de a recupera electoral procente (recuperare care se poate realiza din actualul bazin al PD). In al doilea rand, da un respiro actualei echipe de conducere a PSD in incercarea consolidarii in pozitiile de putere din interior. Mai mult, si PSD va incerca sa-si "ia inapoi" procentele ce au virat catre Traian Basescu si apoi incet-incet catre PD.
Timpul poate juca in avantajul liberalilor si al echipei lui Mircea Geoana.
"Viteza bate forta, informatia bate viteza si strategia le bate pe toate" spunea Sun Tzu aum cateva mii de ani. Si lucrul acesta a ramas neschimbat. Or, ceea ce vedem este ca singurii actori politici care par a avea o strategie coerenta sunt Traian Basescu si Partidul National Liberal. Numai ca victoria unuia dintre cei doi inseamna infrangerea celuilalt. Iar daca in sprijinul PNL se afla forta de negociere a PSD, in sprijinul lui Traian Basescu nu vine decat inganarea permanenta a PD, lipsita de impactul decisiv ce ar fi putut duce la refacerea "cartilor".
In cateva saptamani se vor vedea efectele politice ale ratarii motiunii daca o decizie decisiva nu va avea loc. Altfel spus, se previzioneaza un spectacol la care vom asista cu totii si in care ne va fi descrisa o poveste de viata despre cum este ca la un moment dat sa crezi ca ai castigat tot ce se putea, iar a doua zi sa vezi ca nu mai ai mai nimic pentru simplul fapt ca nu stiai ce castigasei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.