Desi se lucreaza la noi cu mijloacele moderne ale sondajului (si cu unele mijloace calitative), ajustarea, masluirea si falsificarea rezultatelor este o reminiscenta tipica societatilor inchise, totalitare.
Romania se afla in plin razboi civil
Desi se lucreaza la noi cu mijloacele moderne ale sondajului (si cu unele mijloace calitative), ajustarea, masluirea si falsificarea rezultatelor este o reminiscenta tipica societatilor inchise, totalitare.
Romania se afla in plin razboi civil si de gherila urbana, ceea ce ar trebui sa favorizeze atacurile surpriza si deznodamintele rapide, rasturnarile de situatii, "asasinatele" politice si "atentatele" de tip terorist, loviturile de stat si tentativele de puci. Insa de cativa ani totul s-a blocat in razboiul de transee. Parca am fi in primul razboi mondial, la Verdun sau in romanul lui Erich Maria Remarque, "Nimic nou pe frontul de Vest." Soldatii din partidele parlamentare stau in transee, iar din cand in cand isi mai arunca grenade, se mai mitraliaza sau trimit misiuni de recunoastere, dar frontul nici nu inainteaza, nici nu se retrage. Strategii politici ai lui Tariceanu (Finkelstein, Silberstein etc.) nu au inteles cum e cu razboiul de transee si au lansat impotriva lui Basescu o ofensiva dezastruoasa, al carei pret este chiar soarta PNL la viitoarele alegeri parlamentare, cand miza va fi nu victoria electorala, ci realizarea pragului electoral. Aliatii politici ai PNL (PSD, UDMR, PRM, PC) vor plati si ei pretul aventurismului politic facut pe baza unor tactici si strategii eronate.
Arsenalul strategic al razboiului rece este unul coplesitor pentru politica democratica, pentru ca include minciuna, diversiunea, manipularea, santajul, tradarea s.a.m.d. Desi statistica fostilor nomenclaturisti si securisti activi in politica postcomunista scoate la iveala cifre record, la socoteala mai trebuie adaugati rudele, prietenii, elevii si protejatii acestora. Din primul moment si pana in prezent, noul regim politic a fost construit pe diversiune, manipulare, minciuna. Prin urmare, nu este un regim politic democratic autentic.
Problema nu este doar numarul covarsitor al celor pe care vor unii naivi (politicieni, activisti civici) sa-i reformeze, ci faptul ca recuzita tipica razboiului rece a devenit substanta vietii noastre politice. Am scapat partial din sfera de influenta a "Imperiului Raului" (nu si economic), dar nu am scapat de mostenirea malefica a comunismului, nomenclaturii, politiei politice. Nu este de mirare ca un "razboinic" precum Becali vrea sa lupte impotriva acestora cu mijloacele medievale ale Evului Mediu crestin, spiritual, moral, adica cu mijloacele premoderne, precomuniste. Unii rad de el, dar ramane de vazut care strategie a fost mai buna.
Folosirea strategiilor vechilor perioade istorice in plina modernitate si democratie este anacronica. Daca utilizatorii acestor mijloace vor avea castig de cauza, ei vor trage inapoi Romania cateva decenii, in continuarea traditiei "un pas inainte, doi pasi inapoi." Cine vrea sa promoveze democratia, modernitatea, valorile libertatii, trebuie sa lupte impotriva celor care domina politica noastra cu altfel de strategii si tactici. Care sunt acestea? Nu am redevenit la fel de naiv precum pe vremea cand publicam manuale de strategie pentru uzul celor care nu meritau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.