Locuitorii satului Corjova, raionul Dubasari, au fost impiedicati sa voteze de militia separatistilor transnistreni, care a inconjurat sectia de votare din localitate, acesta fiind primul incident semnalat duminica in alegerile locale generale din
Locuitorii satului Corjova, raionul Dubasari, au fost impiedicati sa voteze de militia separatistilor transnistreni, care a inconjurat sectia de votare din localitate, acesta fiind primul incident semnalat duminica in alegerile locale generale din Republica Moldova, relateaza Mediafax.
Sambata, circa 30 de militieni transnistreni au ocupat liceul teoretic din Corjova, in incinta caruia a fost infiintata o sectie de votare, sub pretextul ca satul face parte din Transnistria. In dimineata zilei de duminica 12 agenti au blocat caile de acces in sectia de votare, iar reprezentantii OSCE s-au deplasat la fata locului pentru a negocia cu separatistii. Situatia a fost calificata de Opozitia de peste Prut "o incercare de a provoca incidente in mod artificial". "Ma tem ca atat momentul eliberarii detinutului politic Andrei Invantoc, cat si incidentul din satul Corjova ar putea insemna o intentie de escaladare a situatiei din intreaga zona a Transnistriei tocmai pentru a cauta pretexte de mentinere a prezentei militare ruse pe teritoriul national al Republicii Moldova", ne-a declarat liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, semnaland o serie de ilegalitati petrecute in cadrul scrutinului de ieri, dar si "nenumarate abuzuri si presiuni impotriva candidatilor Opozitiei" din partea partidului de guvernamant. "Miza in campania aceasta electorala nu este una strict de acumulare a unui procent onorabil pentru a administra treburile publice la nivel local, de catre un partid sau altul. Miza este de ordin geopolitic, bineinteles. Asa cum se stie, factorul extern in Republica Moldova deseori este determinant in politica interna. De aceea, toti actorii publici de aici se raporteaza vrand-nevrand, recunoscand sau nu, la factorul de presiune rusesc, care ameninta independenta si orientarea statala a Republicii Moldova, dar si orientarea ei pro-occidentala", a mai spus liderul crestin-democratilor de peste Prut. In perioada campaniei, Partidul Popular Crestin Democrat a apelat la serviciile de consultanta oferite de Red Apple Communications. (D.E.)
Batalie pentru Primaria Chisinau
In cadrul alegerilor locale organizate, ieri, in Republica Moldova, in toate cele peste 1900 de sectii de votare erau asteptati aproximativ 2,5 milioane de persoane pentru a-i alege pe cei 900 de primari si 12.000 de consilieri municipali si locali din partea a 19 partide si blocuri electorale. La Chisinau au fost asteptati la vot 580.000 de cetateni, care vor alege consilierii municipali si primarul general. Miza cea mare a acestor alegeri o constituie Primaria Chisinaului, pe care Partidul Comunistilor, de guvernamant, nu a reusit niciodata sa o castige si pentru care concureaza in acest scrutin 18 candidati. Sondajele il dau favorit pe candidatul comunistilor, Veaceslav Iordan, urmat la distanta de candidatii Partidului Liberal si Partidului Democrat, Dorin Chirtoaca si Vladimir Filat. Majoritatea sondajelor au aratat insa ca pentru alegerea primarului capitalei va avea loc si un al doilea tur, prevazut peste doua saptamani. Alegerile locale generale vor fi monitorizate de 240 de observatori internationali si peste 1800 locali, din partea societatii civile. Ultimul sondaj anunta o participare la urne de 58%. Pentru validarea alegerilor este nevoie de o prezenta minima la urne de 25%. Alegerile locale ce au avut loc ieri in Republica Moldova sunt vazute ca un test important pentru configurarea spectrului politic din Moldova, in perspectiva alegerilor parlamentare din 2009, mai ales ca viitorii parlamentari il vor alege pe succesorul lui Vladimir Voronin la presedintia moldoveana. (George DAMIAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.