Organizatiile pentru protectia mediului Greenpeace si World Wildlife Fund si-au reluat tirada la adresa autoritatilor romane, care continua sa fie nepasatoare cu ceea ce se intampla cu peisajul forestier intact din Muntii Retezat-Godeanu.


De data aceasta, Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara incalca legislatia in cazul Drumului National 66A, care ar urma sa lege Petrosaniul de Baile Herculane, avertizeaza Greenpeace si WWF. Cele doua organizatii sunt nemultumite ca autoritatile inchid ochii cu buna stiinta cand vine vorba despre tronsonul Campusel - Coada lac de acumulare Valea lui Iovan si cand apare in scena Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT), care distruge peisajul forestier intact, ultimul de acest fel din Europa, construind ilegal drumul prin Retezat din bani publici.

MINISTERUL SE APARA. Surse contactate de Jurnalul National ne-au declarat ca nici la Ministerul Mediului apele nu sunt mai clare. Institutia care ar trebui sa gestioneze o Romanie mai curata nu a aflat inca ce se intampla pe teren. Ministerul neaga in continuare ca pe portiunea Campu lui Neag - Campusel ar exista vreo lucrare de construire. Cu toate acestea, reprezentanti ai Greenpeace si WWF s-au deplasat saptamana trecuta in regiune si au observat cateva zeci de utilaje de santier, care efectuau lucrari diferite celor de intretinere, pe care le invoca cu staruinta Ministerul Mediului. Functionarii publici tot declara, din decembrie, ca nu vor exista lucrari de constructii pana cand nu vor fi realizate Studiul de Evaluare a Impactului si Planul de Urbanism Zonal.

Intr-un comunicat de presa, Greenpeace si WWF amintesc ca APM Hunedoara a omis sa implice cele doua organizatii ecologiste in procedura de evaluare a impactului asupra mediului al constructiei DN 66A. Si asta in contextul in care ieri, 4 iunie, a fost ultima zi cand "publicul a avut dreptul sa trimita comentarii privind potentialul impact asupra mediului pentru sectorul de drum DN 66A km 47+600 - 66+204 Campusel - Cerna", dupa cum se arata ieri pe site-ul APM Hunedoara.

DEZAMAGIT. Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea Peisajului Forestier Intact din grupa Muntilor Retezat-Godeanu, si-a declarat dezamagirea ca nu a gasit la Ministerul Mediului feedback-ul necesar actiunii de pe DN 66A. Paun a declarat totodata ca ministerul nu a raspuns solicitarii Greenpeace din luna aprilie "de a prezenta pozitia ministerului fata de constructia DN 66A". Desi institutia condusa de Korodi sustine in continuare ca lucrarile care se desfasoara in Retezat-Godeanu sunt "simple lucrari de intretinere", mai multe declaratii si imagini puse la dispozitie de Greenpeace si WWF arata exact contrariul.