Hotarati-va ce vreti! Ori vot uninominal, ori alegeri anticipate! Aceasta diversiune a fost lansata de PSD. Pasamite, daca s-ar face acum alegeri anticipate, nu ar mai fi timp pentru legea votului uninominal.
Adica, sugereaza urmasii lui Iago s
Hotarati-va ce vreti! Ori vot uninominal, ori alegeri anticipate! Aceasta diversiune a fost lansata de PSD. Pasamite, daca s-ar face acum alegeri anticipate, nu ar mai fi timp pentru legea votului uninominal.
Adica, sugereaza urmasii lui Iago si Che Guevara, anticipatele ar impiedica innoirea clasei politice, de vreme ce ar trebui sa se desfasoare tot pe liste, ca si pana acum. In concluzie, alegerile anticipate trebuie amanate pana la calendele grecesti, timp in care clasa politica ar urma sa pritoceasca legea votului uninominal.
Ideea a fost prinsa din zbor de alt partid disperat sa evite alegerile, PNL si e repetata enervant, doar doar o prosti alegatorul incins de referendum si i-o scoate urna din cap.
Diversiunea e usor de demontat. Traian Basescu a anuntat ca asteapta pana la 30 iunie ca partidele parlamentare sa cada de acord pe o varianta a legii votului uninominal. Altminteri, va convoca un referendum pe aceasta tema. Trec peste circul intrecerii intre partide, care se bat cu caramida in piept sa demonstreze fiecare ca el a vrut mai intai votul uninominal. Trec peste amneziile interesate ale lui Basescu, care acum jumatate de an se declara impotriva, iar acum a facut din votul uninominal telul vietii sale. Trec peste toate si constat ca, in acest moment, pe scena politica e un consens cum n-a mai fost de pe vremea lui Iliescu si a Snagovului. Pana si UDMR ar fi dispusa sa accepete uninominalul, in schimbul unor garantii ca va intra in Parlament.
Daca e asa o intelegere generala, ce mai impiedica partidele sa voteze legea rapid, pana la 30 iunie? Nimic, daca sunt de buna credinta. Asa cum au stiut sa schimbe legea referendumului de patru ori in doua luni, doar l-or matrasi pe Basescu; asa cum au stiut sa treaca legea ANI intr-o saptamana, numai sa nu se supere UE si sa activeze clauza de salvgardare, tot asa, acum, n-ar trebui sa existe piedici pentru adoptarea rapida a legii votului uninominal. Cu atat mai mult cu cat PSD, PNL si PD, impreuna cu Pro-Democratia, au cazut de acord, in principiu, asupra unei variante rezonabile de lege.
In ceea ce priveste alegerile anticipate, cu votul uninominal adoptat pana la 30 iunie, ele ar putea avea loc pana la sfarsitul anului. Ba, ca sa facem economie, ar putea fi organizate simultan cu alegerile europarlamentare, care s-ar desfasura si ele uninominal.
Am demonstrat ca ceea ce sustine PSD, inganat de PNL, e o diversiune. Putem avea rapid si vot uninominal si alegeri anticipate. Adevarul este, insa, ca, exceptand PD, nimeni nu vrea alegeri anticipate si, cu atat mai putin, desfasurate dupa sistemul uninominal. PD este cotat in acest moment cu peste 50%. Lucru recunoscut chiar de adversarii care, prin inversunarea lor neghioaba impotriva lui Basescu au adus partidul lui Boc la asemenea inaltimi. Cu un PNG in crestere, aflat la 10-15%, rezulta ca PSD, PNL, PRM, UDMR, PLD se bat pentru o felie de doar 30%. Asta, daca ar avea loc alegeri dupa vechiul sistem pe liste. Numai ca votul uninominal are o caracteristica a naibii: ii ajuta pe cei puternici. Astfel, bunaoara, PD ar putea ajunge acum, prin vot uninominal, undeva pe 70, chiar 80%! Iar cei mici, cum au ajuns, vai, PSD, PNL si PRM s-ar mici si mai mult.
Numai Basescu si PD vor anticipate. Numai Basescu si PD vor vot uninominal. Pentru ca numai ei sunt avantajati. Ceilalti, care au apucat sa sara cu gura ca si ei vor vot uninominal, numai ca sa-l contreze pe Basescu, sa nu-l lase sa ia initiativa politica, isi musca acum degetele. Si, ca sa iasa din beleaua cu mot in care singuri s-au bagat, lanseaza diversiuni prostute, cusute cu ata rosie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.