Conform unui reponsabil militar ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, Londra, aflata in incapacitate "fizica" de a se implica, simultan, in doua conflicte dificile - cel din Afganistan si cel din Irak - este obligata sa opteze pentru unul dintre fron
Conform unui reponsabil militar ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, Londra, aflata in incapacitate "fizica" de a se implica, simultan, in doua conflicte dificile - cel din Afganistan si cel din Irak - este obligata sa opteze pentru unul dintre fronturi. Pe parcursul guvernarii Blair, Marea Britanie ar fi decis sa-si trimita trupele acolo unde ar fi dorit Statele Unite. Si la momentul actual, Statele Unite ar fi dorit forte britanice in Irak. Cum, insa, Tony Blair preda stafeta la 27 iunie, dilema urmeaza sa fie rezolvata de succesorul sau care va fi, in mod aproape cert, actualul ministru de Finante, Gordon Brown. Or, acesta, a dat de inteles, in repetate randuri, ca nu intentioneaza sa mai mentina trupe in Irak. Aproximativ 7100 de soldati britanici sunt inca desfasurati in Irak, in special in jurul localitatii Basra, cel de al doilea oras al tarii, aflat la sud de Bagdad, unde trupele straine reprezinta tinta predilecta a atacurilor militiilor siite ostile prezentei lor in regiune. Responsabilii militari considera ca o solutie optima ar fi reducerea contingentul britanic cu 1600 de oameni pana la sfarsitul acestui an. Oricum, nici prezenta britanica, nici masiva prezenta americana, nu au reusit sa stopeze valul de violente cu care irakienii se confrunta aproape zilnic. Sambata, 11 persoane au fost ucise, in mai multe atacuri in imprejurimile oraselor Kirkuk si Mosul, doua localitati din nordul Irakului. In Afaganistan, Marea Britanie a detasat peste 6000 de militari, care sunt cantonati in special in sudul tarii. Se preconizeaza ca trupele sa fie majorate numeric pana la 7700, inainte de finele anului in curs. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.