"Pentru orice cineast, acesta e momentul adevarului, cand filmul tau ajunge sa se Óntalneasca cu spectatorii la care te gandeai cand scriai", a spus regizorul Cristian Mungiu inaintea proiectiei de la cinema Republica, dupa minute in sir in care fusese aplaudat de cei peste o mie de oameni prezenti. "Cea mai mare onoare pe care o poti avea la premiera este sa ai o asemenea sala plina", a adaugat Mungiu.
Biletele pentru deschiderea oficiala s-au epuizat inca din prima zi in care au fost puse in vanzare, iar cativa tineri au stat pe jos la proiectie. Potrivit lui Mihai Chirilov, directorul TIFF, la nici o editie a festivalului sala nu a fost atat de plina. Performanta se explica prin interesul mare fata de primul lungmetraj romanesc care a obtinut trofeul suprem la Festivalul de la Cannes. Printre cei prezenti s-au numarat regizorii Andrei Serban, Nae Caranfil si Nicolas Roeg, actritele Oana Pellea si Alexandra Maria Lara, si primarul Clujului, Emil Boc. Cristian Mungiu a sosit pe covorul rosu impreuna cu actorii Laura Vasiliu si Vlad Ivanov si a declarat ca spera ca afluenta de public de vineri seara sa continue la viitoarele proiectii ale filmului sau.
Serban, reporterul
Andrei Serban (Foto: Balasz Bondor - Ziua de Cluj) Celebrul regizor Andrei Serban i-a uimit pe ziaristi prin participarea sa la conferinta de presa a lui Cristian Mungiu. Imbracat extrem de lejer - in trening si tricou alb - acesta a pus intrebari reportericesti actritei Laura Vasiliu si lui Mungiu. "Suntem un popor pasiv, condus asemeni unei turme, si rolul pasiv al Gabitei seamana cu acest popor. Ea accepta aproape resemnata aceasta stare. E un rol infernal de jucat", a spus Serban. El a avut sambata seara, la Teatrul National clujean, o repetitie cu public pentru ultima sa piesa ce va fi jucata la Sibiu.
Pellea, incantata de "Slujba naspa rau"
Oana Pellea si Alexandra Maria Lara au fost prezente la Cluj la premiera mondiala a unui film britanic in care doua dintre cele cinci roluri principale sunt jucate de actrite din Romania. Pentru Oana Pellea, personajul din "I really hate my job" reprezinta primul rol de comedie din cariera cinematografica. Actrita a explicat ieri ca intreaga experienta din cadrul filmarilor pentru "I really hate my job" ("Am o slujba naspa rau") a fost diferita de cea anterioara. "Exista personaje care iti vin ca o manusa. De la prima lectura a scenariului, stiam cum va arata", a spus Pellea referindu-se la rolul pe care il joaca - o sud-americana ce spala vase intr-un restaurant din Londra, lanseaza lectii de filozofie si apara drepturile angajatilor.
Oana Pellea (Foto: Eugen Olariu - Ziua de Cluj) De altfel, replicile si jocul Oanei Pellea au declansat, la premiera de sambata, aplauzele publicului de la TIFF chiar in timpul proiectiei. "Ne-am intrebat cum va fi sa lucram intr-un film numai cu femei, care sunt fantastice, dar si dificile. Suntem diferite, dar fiecare ne-am gasit locul in film si am avut momente minunate", a spus si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara.
Scenarista Jennifer Higgie, prezenta si ea la TIFF, a explicat ca povestea din film are la baza propria ei experienta de chelnerita si ca scenariul este intr-o oarecare masura autobiografic, iar personajele, inspirate din viata reala. "I really hate my job" este un film in care cinci femei care lucreaza intr-un restaurant lupta cu propriile frustrari si crize si viseaza fiecare sa faca mai mult. Actiunea se petrece pe parcursul a cateva ore, in numai doua incaperi.
Caravana in 2008
TIFF ar putea organiza din 2008 o caravana prin tara, intrucat "paradoxul cinematografiei autohtone este faptul ca salile se imputineaza, in ciuda premiilor mari obtinute an de an de regizori romani", a anuntat Tudor Giurgiu, director onorific al TIFF. "Ma bucur sa fiu din nou acasa, la Cluj. Va asigur ca vor fi zece zile absolut extraordinare de festival. Revin la randul meu dupa o experienta care mi-a demonstrat destul de dureros ca viata bate filmul", a mai spus Giurgiu, fondator al TIFF-ului.