Medicul Moises Diago, de la Centrul de Hepatologie al Spitalului din Valencia, atrage atentia spaniolilor de a se vaccina contra hepatitei B, deoarece romanii sositi in comunitatea valenciana sunt purtatori ai virusului hepatitic B (VHB).

Moises Diago, care a participat la Congresul Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli Hepatice de la Bucuresti, a aflat cu aceasta ocazie situatia dezastruoasa privind preventia acestor afectiuni in tara noastra. In ziarul local Levante, medicul Moises Diago declara ca 10% din populatia Romaniei este purtatoare a VHB si VHC.

Conf. dr Ileana Constantinescu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Boli Hepatice, confirma faptul ca "in tara noastra nu se face nimic pentru preventia acestor infectii, nu sunt programe finantate de Ministerul Sanatatii, desi exista laboratoare performante". De asemenea, conf. dr Ileana Constantinescu spune ca "este o exagerare in privinta pericolului pe care l-ar reprezenta romanii pentru spanioli, deoarece VHB si VHC nu se transmit pe calea aerului, ci sexual si sangvin".