Delta Dunarii a fost declarata "Peisajul anului 2007 - 2009", distinctie oferita de fundatia Prietenii Naturii (NFI). Lansarea a avut loc in week-end la Tulcea, prin festivalul intitulat "Peste si Cultura".

Incepand cu 1989 NFI, organiza
Delta Dunarii a fost declarata "Peisajul anului 2007 - 2009", distinctie oferita de fundatia Prietenii Naturii (NFI). Lansarea a avut loc in week-end la Tulcea, prin festivalul intitulat "Peste si Cultura".

Incepand cu 1989 NFI, organizatia miscarii prietenilor naturii desemneaza ca si "Peisaj al anului", o data la doi ani, o zona transfrontaliera valoroasa din punct de vedere ecologic. Scopul este de a aduce acesta zona in atentia publicului si de a sprijini dezvoltarea durabila a acesteia, centrul de greutate fiind realizarea strategiilor durabile din turism.

MOMENT GREU. Nominalizarea din partea Prietenilor Naturii, care au refuzat ca la acest proiect sa participe organizatii de lobby politic, vine intr-un moment delicat pentru Rezervatia Biosferei, care se confrunta cu mai multe probleme ca niciodata.
Din cauza inundatiilor de anul trecut, Delta este practic colmatata, pana si accesul cu ambarcatiuni mici fiind greoi pe lacuri si canale. Situatia este dezastruoasa, mai ales in contextul verii secetoase care se anunta.
Amenintarea canalului Bistroe, construit de ucraineni, este foarte puternica. Sub mandatul actualului guvernator, liberalul Paul Cononov, Romania a pierdut toate punctele acumulate in aceasta "batalie" cu Ucraina. Amenintarea Coridorului VII paneuropean, al carui capat ar putea fi prin Delta, constituie o alta problema serioasa pe care autoritatile nu o iau in seama. Rezervatia nu beneficiaza nici acum de un plan de management al gunoaielor, Delta fiind practic sufocata de deseuri, in speciale de PET-uri.

PROBLEME. Braconajul a atins si el cote alarmante, cele mai ridicate din 1990 incoace, iar autoritatile nu fac nimic pentru eradicarea acestui fenomen. Terenurile Deltei, mai ales cele din partea de sud a Rezervatiei, au fost intabulate ilegal, iar autoritatile nu au reactionat corespunzator.
Nu in ultimul rand, eolienele au atras atentia mai multor afaceristi care si-au pus in gand sa transforme plaja de la Sulina si alte zone din Delta in paduri de "moristi". Guvernatorul, fost administrator al unei firme de gunoaie cu datorii la stat, sta foarte mult in strainatate, fara sa aduca rezultate concrete vizibile pentru Delta din aceste deplasari.

Prietenii NaturiiDorinta Prietenilor Naturii este de a mentine aceasta biodiversitate, de a o face accesibila vizitatorilor si de a realiza o sursa suplimentara de venit pentru localnici. Lansarea "Peisajului anului" reprezinta punctul de plecare a numeroaselor activitati ce se vor desfasura in jurul "Zilei Dunarii", care anul acesta se desfasoara sub Motto-ul "Dunare: Cultura: Lumi". Peisajele anului de pana acum: 1989 Lacul Bodensee, 1990 Lacul Neusiedel, 1991/1992 Regiunea Eifel-Ardennen, 1993/1994 Gura de varsare Oder, 1995/1996 Alpii, 1997/1998 Maas, 1999/2000 Padurea Boemiei, 2001/2002 Flandria veche, 2003/2004 Lebuser Land, 2005/2006 Muntii Jura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.