Daca pentru pastrarea cinematografelor de stat se duce o lupta apriga intre RADEF RomaniaFilm si Ministerul Culturii si Cultelor, cauza gradinilor de vara este pierduta.

Desfiintate de ani buni, mai sunt totusi oameni care-si aduc aminte
Daca pentru pastrarea cinematografelor de stat se duce o lupta apriga intre RADEF RomaniaFilm si Ministerul Culturii si Cultelor, cauza gradinilor de vara este pierduta.

Desfiintate de ani buni, mai sunt totusi oameni care-si aduc aminte cu drag de gradinile cinematografice, invaluiti de nostalgia tineretilor lor trecute si ireversibile.
Bucurestiul a avut aproape 15 astfel de gradini de vara (toate apartinand RomaniaFilm), oaze de relaxare care aduceau un public considerabil in serile placute si normale (ca temperatura) ale celui mai calduros anotimp al anului. Rand pe rand, s-au dus si ele, la fel cum s-au tot dus multe din bunele obiceiuri care se mai petreceau in Romania.

DARa€¦ CINE LE-A INCHIS? "In principiu, se spune ca economia de piata. Ca n-au mai avut suficienti spectatori sa se justifice functionarea lor, dar probabil ca este de discutat aceasta scuza, pentru ca doar un prost management putea sa faca sa dispara toate gradinile. Poate ca nu era loc de
15, de 10, de 5, dar de una-doua, intr-un oras cat este Bucurestiul, tot era loc. Sunt foarte multi cinefili care doresc sa vada filme in aer liber in timpul verii. De altfel, este foarte placut", incearca sa dea un raspuns Constantin Fugasin, directorul Agentiei Champions, agentie care monitorizeaza promovarea filmului romanesc si a filmului in general, considerand, totodata, ca sunt suficienti spectatori pentru a putea fi sustinute financiar cel putin doua gradini de vara in Capitala. "Si nu este posibil ca intr-un oras cu doua milioane si ceva de locuitori sa nu poata functiona macar o gradina de vara. Nu s-a privatizat nici una catre cineva care voia sa faca un cinematograf. «S-au dat» pentru un restaurant, un cazinou."

Numarandu-se si el printre cei care mai cred in gradinile de vara, Fugasin a initiat proiectul "E-uranus". Un cinematograf in aer liber, cu o capacitate de 600 de locuri, o terasa, o pizzerie si un cuptor care produce paine la vedere. Se pare ca aceasta gradina de vara, in care s-au investit aproape 80.000 de euro, situata in apropierea Pietei George Cosbuc, va functiona pana la 30 septembrie. Biletul costa 10 RON, dar cineastii, studentii de profil si ziaristii au acces liber.

"Nu stiu daca vom reusi sa ne recuperam investitia, dar ne bazam foarte mult pe Ministerul Culturii si pe distribuitorii de film, acestia din urma oferindu-ne posibilitatea organizarii in comun a unor evenimente: lansare de filme, avanpremiere, premiere, evenimente speciale cu filme romanesti, prezentarea realizatorilor. Vrem sa facem si un ciclu de filme romanesti premiate la marile festivaluri de-a lungul anilor. Nu va fi un cinematograf obisnuit, nu vom avea un repertoriu de joi si pana vineri. Aproape in fiecare zi se va schimba filmul."

REMEMBER. In Bucuresti, cunoscute erau gradinile Gloria, Capitol, Modern, Parc, Buzesti, Feroviar, Tomis, Lira, gradina Flacara...
"Gradinile de vara erau, pe timpuri, un loc de recreere foarte bun si aveau multi clienti, in ciuda faptului ca mai veneau si neplatitori care sareau gardul. De exemplu, imi amintesc de Gradina Gloria ca a avut, intr-o seara, vreo 2.000 de spectatori. Cea mai frumoasa gradina din bucuresti era Parc. Acum, in locul ei este un City Center. Pe locul Gradinii Bucuresti, care se afla in spatele Primariei Sectorului 5, este acum o parcare. In locul multora dintre ele, nu mai este nimic. Sunt balariia€¦", spune Ioan Moraru, recent numit in functia de director interimar al RomaniaFilm.

Moraru crede si el ca ar mai fi necesare cateva gradini de vara, doar ca "nu sunt utile pentru distribuitori, pentru ca, din punct de vedere economic, ele nu aduc bani". In Herastrau, teoretic, ar trebui sa functioneze o gradina de vara. Ar fi a doua din Bucuresti, in afara de cea E-uranus, abia deschisa. Este mica, o oaza de verdeata, racoare, are o scena cocheta din lemn si un singur defect: nu e deschisa. Adaposteste doar plimbaretii rataciti prin acea zona si maidanezii lenesi care se ascund de caldura, si, de cele mai multe ori, este locul de unde se poate asculta un concert live al pasarilor. Un gardian ne spune ca in aceasta gradina au rulat filme pentru copii, in ultimii doi ani, de cand s-a deschis ea, dar, in momentul de fata, nu se stie cand si daca-si va mai deschide portile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.