Temerile ca Turcia va ataca nordul Irakului au fost sporite saptamina aceasta de deplasarea, de catre Ankara, a unor trupe suplimentare si tancuri la granita cu Irakul.

Seful de Stat Major al armatei turcesti, generalul Ya


Temerile ca Turcia va ataca nordul Irakului au fost sporite saptamina aceasta de deplasarea, de catre Ankara, a unor trupe suplimentare si tancuri la granita cu Irakul.

Seful de Stat Major al armatei turcesti, generalul Yasar Buyukanit, a declarat joi ca, din punct de vedere militar, Turcia este pregatita sa intervina in nordul Irakului. Inca din martie, generalul insista ca turcii trebuie sa atace militantii kurzi PKK care activeaza in muntii din nordul Irakului. La rindul sau, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, supus unor mari presiuni pe plan intern, a declarat ca nu contrazice pozitia armatei.

Seful Statului Major a mai declarat joi ca asteapta o decizie politica referitoare la scopul unei astfel de interventii militare: "Autoritatile politice trebuie sa decida care este scopul actiunii. Noi nu putem sti daca mergem acolo si luptam numai cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) sau daca vom avea de a face si cu Massoud Barzani (liderul kurzilor irakieni)".

Statele Unite se opun unei astfel de interventii a turcilor, de teama ca ea ar arunca in criza singura parte mai stabila a Irakului, nordul dominat de kurzi.

In schimb, Ankara condamna pasivitatea americanilor, care nu doresc sa intervina impotriva activistilor kurzi din nord. Turcii considera PKK o grupare terorista si o acuza de uciderea a peste 37.000 de persoane incepind din 1984.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.