Sala cinematografului Republica a fost plina aseara la deschiderea celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania. Prima proiectie din cadrul festivalului a fost "4 luni, 3 saptamani, 2 zile" al regizorului Cristian Mungiu,
Sala cinematografului Republica a fost plina aseara la deschiderea celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania. Prima proiectie din cadrul festivalului a fost "4 luni, 3 saptamani, 2 zile" al regizorului Cristian Mungiu, recent laureat al festivalului de la Cannes. "Speram sa primim aplauzele dupa film. Ele sunt adresate si echipei, si actorilor care se afla in sala. Cea mai mare bucurie a unui cineast e sa aiba la premiera o sala atat de plina", a declarat Cristian Mungiu.
La deschiderea oficiala au participat primarul Emil Boc, regizorul Andrei serban si actritele Oana Pelea si Alexandra Maria Lara. Directorul onorific al TIFF, Tudor Giurgiu, a anuntat ca, dupa cele 10 zile de festival, o parte dintre filme vor pleca intr-o caravana, care va ajunge in Zalau si Brasov. "Vrem ca pe viitor TIFF-ul sa nu marcheze un festival la Cluj, ci o caravana in orasele din Romania", a spus Giurgiu, care este initiatorul festivalului. A sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput ieri la Cluj, cu proiectia de gala a filmului laureat cu marele premiu de la Cannes. Filmul "4 luni, 3 saptamani, 2 zile - Amintiri din epoca de aur", regizat de Cristian Mungiu, prezent in sala alaturi de echipa de actori si realizatori, a fost prezentat la TIFF in premiera nationala.
TIFF 2007 va fi un un adevarat maraton cu peste 160 de lung si scurtmetraje, aproximativ 300 de invitati din tara si din strainatate, fiind de departe editia care isi va atinge limitele, dupa cum declara organizatorii festivalului.
Filmul lui Cristian Mungiu concureaza din partea Romaniei si pentru marele premiu TIFF, trofeul Transilvania, si pentru cecul de 10.000 de euro. 12 filme din 12 tari se vor intrece anul acesta in competitia oficiala a Festivalului. Toate sunt semnate de regizori aflati la debut sau la al doilea lungmetraj. Daneza Vibeke Windelov, producatoarea celebrului regizor Lars von Trier, este unul dintre cei cinci membri ai Juriului TIFF 2007.
Astazi, in a doua zi a festivalului, la cinema Republica va avea loc premiera mondiala a filmului "I Really Hate My Job", regizat de britanicul Oliver Parker, in care joaca Oana Pellea si Alexandra Maria Lara. De altfel, cele doua actrite vor fi prezente in sala, alaturi de publicul clujean. Un alt film romanesc laureat al Cannes-ului in acest an (premiul "Un certain regard"), prezent la TIFF, este pelicula "California Dreamin' (nesfarsit)", a regizorului Cristian Nemescu.
Proiectia va avea in cadrul sectiunii dedicate Zilelor filmului romanesc, din ultimele trei zile de festival. Tot in aceste zile va fi proiectata si pelicula lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", filmul cu cea mai mare finantare din istoria cinematografiei romanesti, dupa cum a declarat criticul Mihai Chirilov, directorul TIFF.
Invitatul special din acest an al TIFF-ului este actorul Franco Nero, care vine la Cluj cu primul film regizat de el, "Forever blues", unde si joaca intr-unul din rolurile principale.
Doua actrite romance, Irina Petrescu si Ioan Bulca, vor fi premiate in cadrul TIFF-ului pentru intreaga lor cariera cinematografica. Irina Petrescu va primi premiul la gala de inchidere a TIFF, sambata, 9 iunie, la Teatrul National din Cluj, iar Ioana Bulca, la festivitatea organizata la Sibiu, duminica 10 iunie, in cadrul spectacolului din Piata Mica


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.