Alina Mihaela Horeanu, studenta din Iasi acuzata ca l-ar fi omorit pe omul de afaceri botosanean Daniel Mancas, a fost arestata vineri in jurul prinzului. Incadrarea juridica este de omor deosebit de grav, pentru care risca inchisoarea pe viata.
Alina Mihaela Horeanu, studenta din Iasi acuzata ca l-ar fi omorit pe omul de afaceri botosanean Daniel Mancas, a fost arestata vineri in jurul prinzului. Incadrarea juridica este de omor deosebit de grav, pentru care risca inchisoarea pe viata.

La termenul de vineri, la care magistratii ieseni de la Curtea de Apel urmau sa stabileasca daca studenta va fi sau nu judecata in stare de libertate, Alina Mihaela Horeanu a lipsit. Cu doua zile inainte de termenul de judecata, Alina Mihaela Horeanu a fost internata la Spitalul de Psihiatrie Socola. Anchetatorii au gasit aceasta solutie pentru a evita o posibila situatie care sa-i puna din nou in dificultate. Pe 30 mai, ora 24.00, Mihaelei Horeanu ii expirase interdictia de a parasi localitatea si chiar tara.

Tinara a acceptat internarea la Socola cu mentiunea "in regim deschis". Alina Mihaela Horeanu a fost condusa insa intr-un salon incuiat, cunoscut sub denumitea "fara clanta", unde de obicei sint internati bolnavii cu afectiuni psihice deosebit de grave. Toate acestea dupa ce, pe 29 mai, magistratii au dipus schimbarea incadrarii juridice pentru Horeanu si pentru prietenul ei, Vlad Scurtu, student in anul I la Informatica, din omor calificat in omor deosebit de grav. Cei doi studenti risca acum detentia pe viata.

Magistratii au hotarit schimbarea incadrarii juridice si in cazul celor doi complici, Alexandru Stan, student in anul III la Facultatea de Constructii, si Dan Braescu, student in anul V la Medicina. Astfel, Alexandru Stan va fi judecat nu pentru complicitate la omor calificat, ci pentru tainuire si favorizarea infractorului. "Clientul meu a ajuns dupa cinci ore de la comiterea omorului, asa ca nu avea cum sa favorizeze nimic. Cind a ajuns acolo, cadavrul era deja impachetat", a spus Ciprian Sirbu, avocatul lui Alexandru Stan. Aceeasi incadrare a fost stabilita si pentru Braescu. Acesta a declarat in fata anchetatorilor ca atunci cind a intrat in apartament si a vazut cadavrul a lesinat. Braescu a adaugat ca rolul sau nu a fost decit sa conduca masina.

Procurorii au cerut ca in cazul fetei, dar si a celorlalti trei studenti sa se efectueze o expertiza psihiatrica, pentru a se vedea daca au avut sau nu discernamint atunci cind au comis fapta. Cei patru studenti au fost expertizati de o comisie a Spitalului de Psihiatrie Socola. Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Socola, medicii specialisti au ajuns la concluzia ca cei patru au discernamint. Schimbarea incadrarii juridice a lui Vlad Scurtu a stirnit reactia avocatului sau, Christy Mirsanu. "A fost facuta tocmai pentru ca fata sa poata fi arestata. Nu se putea incerca din nou arestarea ei preventiva daca era acuzata de aceeasi fapta, pentru ca nu putea fi inchisa", a spus Mirsanu. El a adaugat ca premeditarea sau intentia de tilharie a omului de afaceri nu poate fi probata si ca prima incadrare juridica - cea de omor calificat - era mai adecvata.

La sfirsitul lunii februarie, omul de afaceri botosanean Daniel Mancas a fost dat disparut de la domiciliu de catre familie, cazul sau intrind in atentia politiei. Cadavrul a fost gasit ingropat intr-o padure din comuna suceveana Ciprian Popumbescu, trei luni mai tirziu, dupa ce patru studenti din Iasi au marturisit ca ei au comis fapta. Anchetatorii au stabilit ca omul de afaceri avusese o relatie cu Alina Mihaela Horeanu, studenta la ASE, care, impreuna cu prietenul ei, Vlad Scurtu, au hotarit sa-l omoare. Motivul vehiculat este acela ca Daniel Mancas ar fi refuzat sa divorteze pentru a-si continua relatia cu studenta. Dupa ce l-au atras in apartamentul lor din cartierul iesean Nicolina, cei doi l-au atacat cu cutitul. Potrivit anchetatorilor, cele 22 de lovituri au fost aplicate de Vlad Scurtu, dar si de Alina Mihaela Horeanu. "A declarat ca i-a rasucit cutitul in git pentru ca o deranja horcaitul lui", a spus imediat dupa audierea Mihaelei Horeanu procurorul criminalist Victor Codreanu.



Scurtu-Irimia Vlad Horeanu Mihaela Alina Braescu DanielStan Alexandru


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin