In calitate de actionar, Societatea Cocor SA contesta majorarea de capital efectuata la SIF 3. Actiunea SIF 3 a crescut insa cu 5,45%.

Sedinta bursiera de ieri, 1 iunie, a debutat pentru multi investitori cu o surpriza. Societatea Coco
In calitate de actionar, Societatea Cocor SA contesta majorarea de capital efectuata la SIF 3. Actiunea SIF 3 a crescut insa cu 5,45%.

Sedinta bursiera de ieri, 1 iunie, a debutat pentru multi investitori cu o surpriza. Societatea Cocor SA, in calitate de actionar la SIF 3, a anuntat ca solicita anularea hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor din 27 aprilie referitoare la majorarea de capital social.

In contestatia depusa la Tribunalul Brasov, societatea Cocor SA sustine ca AGA de la SIF Transilvania nu a fost legal constituita deoarece nu s-a intrunit cvorumul legal prevazut de actul constitutiv al societatii, respectiv 75% la prima convocare, si nici majoritatea de vot de 50% necesara pentru adoptarea hotaririlor.

In plus, reprezentantii societatii sustin ca potrivit legii, societatile de investitii financiare se incadreaza in categoria organismelor de plasament colectiv, altele decit OPCVM si deci majorarea trebuia facuta doar prin oferta publica de actiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM.

Cu toate ca informatia a fost teoretic una negativa pentru actionarii SIF Transilvania, actiunile SIF3 nu au scazut, ci au crescut cu 5,45%. Iar asta in conditiile unei lichiditati exrem de bune de 9,2 milioane de lei, desi SIF 3 a lipsit de la tranzactionare o ora si jumatate.

SIF Transilvania considera ca motivele invocate de actionarul Cocor SA care a cerut anularea deciziei de majorare de capital constituie o incercare de manipulare a pietei.

Conducerea SIF Transilvania a precizat intr-un comunicat ca motivele invocate de reclamant arata o necunoastere a actelor normative care guverneaza activitatea emitentului si a actelor constitutive ale societatii SIF.

Curios, dar Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a declarat la The Money Channel ca va lua probabil decizia de monitorizare si investigare a tranzactiilor efectuate cu actiunile SIF Transilvania.

Mai mult, presedintele CNVM este de parere ca modul de desfasurare a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la SIF 3-Transilvania este pus sub semnul intrebarii. Anghelache nu este convinsa ca AGA s-a desfasurat "in conditii de cvorum". Ea a mai a declarat ca daca CNVM va avea argumente va lua o decizie de suspendare pe perioada mai indelungata, "astfel incit investitorii sa inteleaga ca masura pe care o ia CNVM-ul nu este o masura arbitrara sau o masura care are un alt substrat".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.