Abia peste cinci luni instalatiile pot fi oprite. Petrom sustine insa ca in doua luni va face investitiile care sa inlature spectrul inchiderii.

Rafinaria Arpechim Pitesti are toate sansele sa nu mai fie inchisa, pentru ca procedurile
Abia peste cinci luni instalatiile pot fi oprite. Petrom sustine insa ca in doua luni va face investitiile care sa inlature spectrul inchiderii.

Rafinaria Arpechim Pitesti are toate sansele sa nu mai fie inchisa, pentru ca procedurile de inchidere sint mai indelungate decit perioada de timp in care Petrom, proprietarul rafinariei, a anuntat ca va face modernizarile necesare.

Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii de Mediu Arges, procedurile pentru oprirea totala a rafinariei ar putea dura circa cinci luni. Petrom si autoritatile au stabilit deja un calendar cu proceduri in acest sens, care presupune angajarea unei firme care sa elaboreze un studiu pentru conservarea instalatiilor, in conditii de deplina siguranta. Abia dupa ce firma respectiva isi va prezenta raportul, Petrom va incepe procedurile de inchidere, iar de la demararea acestora pina la oprirea totala va mai trece un timp, pe care oficialii companiei inca nu l-au estimat. Pina atunci insa, rafinaria va functiona la capacitatea planificata.

Petrom sustine insa ca va face investitiile de mediu care ar scapa rafinria Arpechim de problemele care au generat suspendarea autorizatiei de mediu in doar doua luni. "In urma intilnirilor cu reprezentantii autoritatilor de mediu au fost clarificate toate recomandarile pentru confirmarea in cel mai scurt timp. Petrom a demarat un program accelerat de realizare a modificarilor necesare si estimeaza ca la sfirsitul lunii iulie vor fi finalizate lucrarile minime necesare pentru incetarea efectelor deciziei de suspendare a autorizatiei integrate de mediu a Arpechim", se mentioneaza intr-un comunicat al companiei.

Autoritatile de mediu au decis luni sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, motivind ca Petrom nu s-a conformat unor cerinte precizate clar in documentul in baza caruia functioneaza combinatul. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica aceasta decizie prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.