Un nou scrutin electoral se va consuma maine in Republica Moldova. Este vorba despre alegerile locale care, organizate cu un an inaintea celor parlamentare, reprezinta un test util pentru toate partidele.
Dupa cum se stie, din februarie 2001 in
Un nou scrutin electoral se va consuma maine in Republica Moldova. Este vorba despre alegerile locale care, organizate cu un an inaintea celor parlamentare, reprezinta un test util pentru toate partidele.
Dupa cum se stie, din februarie 2001 incoace, in Republica Moldova la putere au revenit, cu acte in regula, comunistii. Partidul Comunistilor, trecut in afara legii dupa august 1991, dar foarte rapid relegalizat, s-a instalat in toate demnitatile publice centrale, dar si in majoritatea celor locale. Desi in Republica Moldova s-a instituit un regim parlamentar, faptul ca seful statului, Vladimir Voronin, poate detine - de facto si de jure - si presedintia formatiunii majoritare, Partidul Comunistilor, ii permite acestuia sa controleze absolut toate parghiile societatii, de la Parlament pana la posturile publice de radio si de televiziune. Ca si in Romania, in alegerile de maine conteaza foarte mult competitia pentru primaria Capitalei. Cel mai bine cotat in disputa pentru primaria Chisinaului este, in acest moment, actualul primar, Veaceslav Iordan, candidatul Partidului Comunistilor. Campania lui a fost sustinuta fatis, contrar legii, de intreaga conducere a republicii - Vladimir Voronin, plus Marian Lupu, presedintele Parlamentului, si premierul Vasile Tarlev. Bineinteles, cu mijloacele logistice si propagandistice presupuse la un asemenea nivel. sanse reale ar mai avea, in ordine, Vladimir Filat (Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov), Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu) si Alexandru Corduneanu (Partidul Popular Crestin Democrat, condus de Iurie Rosca). Primii doi concurenti electorali si-au facut studiile in Romania. Nu au lipsit nici tot felul de strategii perverse. Ultima l-a avut ca victima pe Dorin Chirtoaca: i s-a prefabricat un asa-zis comunicat, prin care ar fi declarat ca se retrage din cursa electorala. Chirtoaca a declarat, pentru BBC, ca totul este doar o "tentativa de intoxicare venita probabil din partea actualei puteri in continua pierdere de popularitate". Sa aiba dreptate tanarul candidat la postul de primar general al Chisinaului? Sau comunistii vor avea din nou castig de cauza?
ABSENTEISM
Pericolul cel mai mare la alegerile din Republica Moldova este o eventuala slaba participare la vot. In acest caz, comunistul Iordan are un avantaj substantial, stiut fiind ca electoratul Partidului Comunistilor este mult mai disciplinat.
SusTineri din RomAnia
Ca un fapt inedit, conceptia campaniei lui Iordan a fost semnata de Felix Tataru, nimeni altul decat cel ce a avut succes in experienta cu Traian Basescu. De altfel, observatorii politici au remarcat multe similitudini de advertising intre Basescu - 2000 si Iordan - 2007. De remarcat este si faptul ca, in premiera, partidele din Romania si-au oferit bunele oficii pentru unii candidati favoriti. Astfel, Filat si-a asigurat sprijinul PSD, formatiunea lui Geoana fiind alaturi si de foarte tanarul (nascut in 1978) Chirtoaca. In schimb, PD s-a raliat PPCD-ului lui Iurie Rosca, sustinandu-l pe Corduneanu. Acesta a mai primit un mesaj de sustinere si din partea lui Wilfried Martens, presedintele PPE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.