Dupa 15 Ani - Andrei Ivantoc, agresat si umilit pana in ultima clipa
Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii doi membri ai asa-numitului "grup Ilascu", a fost pus in libertate ieri. El este acum la Chisinau, dupa 15 ani de detentie in autoproc
Dupa 15 Ani - Andrei Ivantoc, agresat si umilit pana in ultima clipa
Andrei Ivantoc, unul dintre ultimii doi membri ai asa-numitului "grup Ilascu", a fost pus in libertate ieri. El este acum la Chisinau, dupa 15 ani de detentie in autoproclamata republica transnistreana. Ieri-dimineata, la ora 07:00, se implineau 15 ani de cand Andrei Ivantoc fusese arestat la Tiraspol. Din asa-numitul grup Ilascu au facut parte Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Toti patru au luptat pentru ca Republica Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala, in razboiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei. Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, membrii grupului Ilascu au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean.  EMOTII. Dupa 15 ani de detentie grea, in conditii de ilegalitate, intr-un teritoriu autoproclamat republica, in ciuda tuturor eforturilor forurilor internationale de aparare a drepturilor omului, Andrei a ajuns acasa, dar nu fara peripetii. O confuzie generala a marcat momentul eliberarii sale, martorii oculari (ziaristi, prieteni, rude) au vorbit despre o agresare si umilire a sa in ultima clipa. Alte surse sustineau ca Andrei Ivantoc n-ar fi dorit sa plece spre Republica Moldova, ci spre teritoriul transnistrean, pentru a-si vedea mama. Cum el este considerat terorist in Transnistria, automat este si persona non grata in acest teritoriu pe care-l considera parte din tara sa.  LINISTE. La Chisinau, Andrei a ajuns "acasa", dar locuinta de acum nu ii este cunoscuta. Este apartamentul in care a stat sotia sa, de cand s-a refugiat din Transnistria si pe care el nu l-a vazut niciodata. Asa cum nu a vazut, de exemplu, in toti acesti ani, un telefon mobil. Banalitati? Poate. Lui Andrei i-au fost furati 15 ani din viata. Ieri, el se pregatise de eliberare, dorind sa ia cu sine cateva dintre lucrurile pe care le-a avut in celula. Autoritatile penitenciare nu i-au permis sa ia nimic.  LA "GRANITA". A fost transportat pana in apropiere de bariera vamala de la Tighina, reprezentantii autoritatilor transnistrene citindu-i ordinul prin care era anuntat ca este persona non grata pe teritoriul Transnistriei. Acesta a fost momentul controversat, in care Andrei Ivantoc a sarit din masina cu care fusese adus si a luat-o la fuga catre Transnistria, protestand fata de acest ordin ilegal. A fost pus la pamant si agresat de militieni, chiar in fata martorilor, inclusiv a unor oficiali din Republica Moldova, veniti sa-l preia pe Andrei.  DIALOG. Intre timp, a fost posibil un dialog telefonic intre Ilie Ilascu (acum membru al Parlamentului Romaniei) si Andrei Ivantoc. Pana la urma, Andrei a fost urcat intr-o masina a autoritatilor Republicii Moldova si a fost dus spre Chisinau, ne-au relatat jurnalistii de la Ziarul de Garda din Chisinau. Autoritatile nu au facut nici o declaratie si nu au oferit nici o explicatie, astfel ca exista mai multe versiuni ale incidentului, comenteaza Mediafax.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.