Urmasii doctorului Dona au executat silit muzeul si au intrat in posesia unei colectii evaluate la peste 50 de milioane de euro. Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Ciucurencu. Toti marii maestri, o singura colectie: Dona. De 27 de ani erau in
Urmasii doctorului Dona au executat silit muzeul si au intrat in posesia unei colectii evaluate la peste 50 de milioane de euro. Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Ciucurencu. Toti marii maestri, o singura colectie: Dona. De 27 de ani erau in patrimoniul statului. Au fost cedate in 1980 de Maria Dona, fiica doctorului Iosif Dona sufocata de impozitele cerute de statul comunist. Acum, justitia a decis ca ea a fost luata abuziv.
Statul a cedat greu colectia. Ultima faza a confruntarilor intre familia Dona si Muzeul de Arta s-a consumat in urma cu cateva zile. Pana acum avocatii au recuperat 58 dintre cele 241 de lucrari.
Inainte de restituire Muzeul de Arta a reusit sa treaca lucrarile in patrimoniul cultural, sectiunea tezaur. Asta inseamna ca tablourile pot fi urmarite, iar statul are dreptul sa fie primul cumparator. Alte doua colectii ce insumeaza 352 de piese sunt disputate si ele in instanta cerute de Constanta Andronescu Ghica, a doua sotie a doctorului Ghika, urmasul familiei Dona.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.