Corespondenta din Londra
La prima vedere pare a fi un oras european obisnuit, insa taxiurile mici, negre, cu aer retro aduc Londrei un farmec nemaintalnit in Europa. Te astepti sa ploua, dar nici urma de nori pe cer.

In avion am afla
Corespondenta din Londra
La prima vedere pare a fi un oras european obisnuit, insa taxiurile mici, negre, cu aer retro aduc Londrei un farmec nemaintalnit in Europa. Te astepti sa ploua, dar nici urma de nori pe cer.

In avion am aflat ca steagul era inaltat deasupra Palatului Winsdor, semn ca Majestatea Sa Regina isi petrece cateva zile in incinta splendidei resedinte.

Mai tarziu, in holul hotelului era o agitatie de nedescris... "Trebuie sa fie ora ceaiului", m-am gandit. Intr-adevar, lumea se pregatea sa-si bea meticulos ceaiul de dupa-amiaza, insa mai pe seara, la ora 19:00, "Miss Kate Moss isi lanseaza prima colectie de haine". "Este un eveniment foarte asteptat de londonezi", explica receptionerul, amabil.
Orasul Big Ben-ului te ameteste din prima clipa. La inceput ti se arata distant, nobil. Daca te urci intr-un autobuz rosu cu etajul descoperit, pentru un tur, Londra iti dezvaluie maretia Palatului Buckingham, stralucirea Tamisei, in care se reflecta structurile podurilor ce o traverseaza, Big Ben-ul, Turnul Londrei, arhitectura minunata a Caselor Parlamentului sau pacea din St. Paula€™s Cathedral, situata chiar in inima orasului. St. Paula€™s Cathedral este considerata o capodopera arhitecturala, fiind  locul unde s-au desfasurat evenimente speciale, cum ar fi casatoria Printesei Diana si a Printului de Wales.

MUZEELE. In primul rand, celebrul Madame Tussaud, unde sunt expuse sute de statui din ceara ale personalitatilor din toata lumea. Infricosator de reusite. Poti sa te pozezi alaturi de vedeta ta preferata la pret de 16 lire. Apoi, Muzeul de Stiinta, Muzeul de Istorie sau, pentru adevaratii iubitori de arta, Galeria Nationala. Si apoi revii cu picioarele pe pamant. Mai exact, tot in Londra, pe strazi, printre oameni.
Aproape ca te pierzi in Picadilly Circus. Sunt zeci de cafenele, cinematografe si reclame electronice ametitoare. Musical-urile sunt, de asemenea, nelipsite. De acolo, te lasi purtat prin magazinele de pe Bond Street pana la Oxford Street, cea mai populata strada europeana.

In zona Knightsbridge te asteapta  Harvey& Nichols-ul, un magazin imens cu haine de marca si, bineinteles, cel mai elegant mall din lume - Harrods. Cladirea din caramida rosie se intinde pe 92.000 de metri patrati. Harrods-ul a fost initial o bacanie si a fost construit in 1849 de Charles Henry Harrod. Acum este un magazin universal, cu 330 de departamente, si este propietatea lui Mohamed Al-Fayed. Pentru a vizita Harrods-ul ai nevoie de o zi intreaga. Sunt cinci etaje cu incaperi inalte, extravagant decorate cu marmura si candelabre imense. Muzica clasica te insoteste chiar si in ascensor. Exista in interior si un monument ridicat in memoria printesei Diana si a lui Dodi Al-Fayed.
Harrods-ul este ca un Disneyland pentru turisti, dar mai ales pentru femei, care intra si ies cu pretioasele pungi verzi, inscriptionate cu auriu.

UNDERGROUND. Artistii si designerii isi beau cafeaua in zona Covent Garden. Sunt o multime de terase si de restaurante in jurul pietei. Tot aici s-a deschis si renumitul restaurant "The Ivy", unde iau masa toate starurile, inclusiv Madonna. Din pacate, este aproape imposibil sa obtii o masa acolo.

Tineri cu tunsori ciudate sau cu parul vopsit in culori indraznete. Tinute excentrice, care, probabil, vor aparea in revistele de moda peste un an sau doi. Pe strazile laturalnice ale Londrei sunt o multime de magazine interesante, cu profil  vintage si hippy, frecventate de Kate Moss sau de Sienna Miller destul de des.

Pentru fanii modei underground, locatiile sunt ascunse, cu intrari prin tot felul de brutarii, de exemplu. Asa ca nu se stie niciodata cum descoperi la subsolul unei cladiri sau deschizand o usa secreta colectii de haine semnate de proaspetii absolventi ai Institutului de Moda de la Londra sau de noul val de designeri.
Londra este, de departe, cel mai cool oras din lume. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii. Aici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii.

Traditia si istoria apasa pe umerii orasului de secole, dar nu se da batut sau invechit. Ni se arata din ce in ce mai proaspat, mai aerisit. Fiindca este un oras cu atitudine. Altfel, de ce credeti ca Majestatea Sa si Madonna locuiesc acolo?!?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.