In aceasta sambata se implinesc 15 ani de cand 33 de romani au fost arestati la Tiraspol de fortele separatiste transnistrene - care au beneficiat de sprijinul fortelor militare ruse. Dintre acesti arestati 4 au fost judecati de un tribunal ilegal de
In aceasta sambata se implinesc 15 ani de cand 33 de romani au fost arestati la Tiraspol de fortele separatiste transnistrene - care au beneficiat de sprijinul fortelor militare ruse. Dintre acesti arestati 4 au fost judecati de un tribunal ilegal de la Tiraspol si au primit urmatoarele condamnari: Andrei Ivantoc - 15 ani de detentie, Tudor Petrov-Popa - 15 ani de detentie, Alexandru Lesco - 12 ani de detentie, Ilie Ilascu - condamnat la moarte prin impuscare.
Ilie Ilascu isi descrie astfel vina intr-un articol publicat de saptamanalul de la Chisinau Ziarul de Garda: ,,doar in faptul ca suntem romani si am declarat public la Tiraspol despre apartenenta noastra etnica si pentru ca, la inceperea razboiului moldo-rus din 1992 ne-am ridicat cu arma in mana pentru apararea independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, teritoriu romanesc ocupat de URSS in 1940 si 1944".
Rusia ignora CEDO
Eliberarea din detentia ilegala de la Tiraspol s-a produs astfel: Ilie Ilascu dupa 9 ani de inchisoare, Alexandru Lesco - dupa 12 ani. La inceputul lunii iunie 2007 urmeaza sa fie eliberati si ultimii doi detinuti politici din Europa: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov -Popa. Conform Ziarului de Garda, Andrei Ivantoc va fi eliberat la 2 iunie 2007, iar Tudor Petrov-Popa va fi eliberat la 4 iunie. Tudor Petrov Popa este asteptat de cei doi copii, Carolina, de 15 ani, care s-a nascut chiar in perioada arestarii sale - si practic nu si-a vazut niciodata tatal in libertate, si Victor, care tocmai s-a intors din armata.
In anul 2004 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o sentinta prin care facea responsabila Federatia Rusa de detinerea membrilor grupului Ilascu si cerea eliberarea lor imediata, ca si plata de despagubiri - insa Moscova si Chisinaul au ignorat sentinta CEDO. (G.D.)
Campanie electorala dubioasa la Chisinau
Delegatia Parlamentului European, condusa de Marianne Mikko, care va monitoriza desfasurarea alegerilor locale din Republica Moldova, s-a declarat ingrijorata de modul in care decurge campania electorala pentru scrutinul de maine, relateaza Mediafax.
Mikko a subliniat ca UE doreste ca acest scrutin sa fie liber si corect din toate punctele de vedere. Europarlamentarul eston s-a aratat nedumerit de refuzul candidatilor comunisti de a participa la dezbaterile electorale desi formatiunea din care fac parte este avantajata de mass-media. Ea a criticat, de asemenea, participarea presedintelui Vladimir Voronin si a presedintelui Parlamentului Marian Lupu la festivitatea de lansare a candidatului comunist Veaceslav Iordan la functia de primar al Chisinaului, apreciind ca acest fapt este condamnabil.
Observatorii locali atesta utilizarea resurselor administrative de catre candidatii comunisti, atat in municipiul Chisinau, cat si in alte localitati, precizeaza BBC. Presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului, Paul Strutzescu, a remarcat faptul ca, in urma instaurarii unei "verticale a puterii", adica a unui control al puterii centrale asupra celei locale, birourile electorale din mai multe localitati tind sa ia decizii favorabile puterii comuniste.
Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European a adresat Partidului Popular Crestin Democrat de la Chisinau o scrisoare in care afirma: "Sunt convins ca Republica Moldova are nevoie de prezenta masiva a PPCD in institutiile puterii locale. Crestin-democratii stiu cum sa valorifice potentialul si experienta pe care au acumulat-o si sa o puna in serviciul colectivitatilor locale". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.