Liberalii timiseni sunt in deriva. Dintr-un partid al carui nume in sine sugereaza, conform DEX, generozitate, idei largi, nepreconcepute, ori cum spun englezii "open mind", PNL risca sa se transforme intr-o formatiune politica obscura, compusa din "
Liberalii timiseni sunt in deriva. Dintr-un partid al carui nume in sine sugereaza, conform DEX, generozitate, idei largi, nepreconcepute, ori cum spun englezii "open mind", PNL risca sa se transforme intr-o formatiune politica obscura, compusa din "yesman"-i obedienti liderilor de grup si care nu indraznesc, din oportunism, sa isi exprime liber ideile sau criticile. A dovedit-o de curand liderul liberalilor timiseni, Liviu Borha, care, ajutat de Biroul Politic Judetean, i-a facut vant din partid unuia dintre cei mai importanti si marcanti membri PNL. Este vorba chiar despre vicepresedintele formatiunii, Traian Stancu, care a avut indrazneala sa critice "domnia lui Borha", trezind astfel din amortire complexe latente.
Masura de excludere a lui Traian Stancu, consilier judetean, vine dupa ce acesta a acuzat, imediat dupa referendum, conducerea filialei ca ar fi semnat un comunicat prin care se ralia ideii de a parasi guvernarea. Liderii judeteni au reactionat dupa modelul impus de la "centru" si, asa cum s-a intamplat si in cazul "Stolojan-Stoica", au ajuns la concluzia ca Stancu trebuie eliminat. Cu orice risc. Ca ideile sale sunt nocive si profund daunatoare organismului liberal ros pe alocuri de orgolii si interese obscure. Replica vicepresedintelui exclus nu a intarziat. "In politica, demagogia si prostia duc inevitabil la dictatura", l-a acuzat transant Stancu pe seful sau de partid si de administratie. Intreaga poveste vine dupa ce PNL Timis a pierdut un alt lider important, responsabil cu imaginea partidului, care a intuit ca initiativa de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu si a chema poporul la referendum va avea consecinte ireparabile pentru PNL. Tanarul ex-vicepresedinte si purtator de cuvant al PNL Timis, Ciprian Jichici, nu a mai asteptat sa fie chemat la judecata Biroului Judetean sau sa fie "ghilotinat" de Borha si a ales calea mai putin robespier-iana, parasind de buna-voie partidul. Intelectualitatea banateana priveste cu uimire toata aceasta degringolada liberala. Marele perdant este chiar PNL, un partid agreeat in special de intelectuali. In dictionarul explicativ scrie ca intelectualul este o persoana care poseda o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc. Prin deductie logica, politica nu face parte din acest "etc", fiindca daca ar fi facut, nu s-ar fi tot discutat, din '90 incoace, despre implicarea sau neimplicarea intelectualului in politica.
Mai mult, despre neimplicarea sa a fost/este vorba, caci de prin 1996, cand Partidul Aliantei Civice nu a mai "prins" Parlamentul Romaniei, si numarul celor pe care DEX-ul ii defineste ca intelectuali s-a micsorat rapid. Explicatiile acestei absente sunt numeroase, iar ceea ce se intampla astazi in PNL este una dintre ele. Patania de saptamana trecuta a liberalului Traian Stancu scoate in evidenta un element care nu prea s-a luat in calculul "inapetentei" intelectualilor pentru politica implicata, cu carnet de membru: disciplina de partid. De asta intelectualii prefera sa stea pe margine, fiindca de acolo nu te mai poate da nimeni afara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.