Omul de afaceri sirian Omar Hayssam - dat in urmarire internationala dupa ce a plecat din tara anul trecut, in timp ce era judecat in dosarul de terorism legat de rapirea celor trei jurnalisti romani - a facut primele declaratii publice. Joi seara, H
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam - dat in urmarire internationala dupa ce a plecat din tara anul trecut, in timp ce era judecat in dosarul de terorism legat de rapirea celor trei jurnalisti romani - a facut primele declaratii publice. Joi seara, Hayssam a intervenit telefonic, in direct, la emisiunea "Sinteza zilei", de la Antena 3, si a facut primele declaratii in legatura cu acuzatiile de terorism ce i se aduc.
Cu precizarea ca vorbeste din orasul Beirut, Hayssam a afirmat ca nu are nici o legatura cu rapirea jurnalistilor romani, ca totul este o inscenare, si ca va indica la momentul potrivit numele persoanelor vinovate de rapire si inscenarea dosarului sau penal. Omul de afaceri sirian a scos in evidenta ca in dosarul de terorism, trimis instantei de judecata la finele lui 2005, nici unul dintre pretinsii rapitori nu au fost audiati, ca nici un magistrat nu a vrut sa scoata adevarul la lumina si nu i-a luat declaratie. El a subliniat faptul ca nu a putut spune nimic cat timp a fost inchis in Romania, intrucat risca sa-si agraveze situatia si chiar sa fie omorat, "caci ma aflam chiar in mainile lor". Si ca ulterior plecarii sale, nu a vrut sa vorbeasca, deoarece nu detinea toate probele cu care sa-si demonstreze nevinovatia, dar si inscenarea ce i s-a facut, si faptul ca nu a dorit sa tensioneze situatia politica din Romania, deoarece in caz sunt implicate persoane politice importante si angajati ai unor servicii secrete. In studioul Antenei 3 a fost prezent si avocatul irakian Badie Arief Izzat, care a cerut autoritatilor romane sa nu se pripeasca cu solutionarea dosarului Hayssam, intrucat in Irak, adevaratii rapitori au fost capturati, iar in maximum doua luni acestia vor fi condamnati. Badie Arief Izzat a spus ca Hayssam a fost introdus abuziv in dosar si si-a exprimat surprinderea ca anchetatorii romani din cazul Omar, desi au avut posibilitatea, nu au luat nici o declaratie adevaratilor rapitori, preferand sa-si cladeasca acuzatiile pe cateva declaratii neadevarate, smulse sub tortura, in Irak. Mai mult, avocatul irakian l-a acuzat pe procurorul Ciprian Nastasiu de la DIICOT ca, desi s-a deplasat in mai multe randuri in Irak, pentru a vorbi cu inculpatul Mohammad Munaf (cel care a fost rapit impreuna cu jurnalistii romani) nu a consemnat ce a spus in realitate acesta.
Adevaratii rapitori sunt judecati in Irak
Avocatii lui Omar, prezenti in studioul Antenei 3 (Badie Arief Izzat si Ion Cazacu) au spus ca Omar e gata sa spuna tot ce stie, daca Justitia romana va dori sa se afle adevarul. S-a pus pe tapet faptul ca judecatoarea Sofica Dumitrascu, care a ramas in pronuntare, in data de 31 mai a.c., in dosarul lui Hayssam, nu a audiat decat persoane colaterale, il loc sa-i audieze pe inculpati si a refuzat inclusiv formarea unei comisii rogatorii. Apararorii sirianului au spus despre clientul lor, care la randul sau a intarit acest lucru, ca este dispus sa fie audiat - dar nu in calitate de arestat - ori in fata unei comisii rogatorii, ori in fata unui reprezentant consular al Romaniei. Omar a declarat ca nu va face aceste declaratii decat daca i se va revoca mandatul de arestare.
Sirianul a specificat ca a plecat anul trecut din Romania, dupa ce a fost pus in libertate, pentru a nu fi rearestat, dar si datorita "unor presiuni la care eram supus, la momentul oportun le voi spune. Eu sunt acuzat de rapire (...) ca aveam interdictie de a pleca. Este o mare minciuna, eu cer ca institutiile din Romania sa spuna ca nu exista interdictie". Omar a mai indicat ca o alta acuzatie falsa ce i s-a adus este aceea ca ar fi vrut sa scoata din tara suma de 4 milioane de dolari, din banii sai, aratand ca nu este nici un impediment sa scoti sume chiar si de ordinul zecilor de milioane. "Adevaratii rapitori nu au nici o legatura cu Omar Hayssam si Mohammed Munaf (...) Vrem, nu vrem, anumite persoane s-au folosit de numele unor persoane politice din Romania pentru a face ce au facut, nu sunt un terorist, n-am facut rau nimanui", a conchis sirianul.
Omar s-a oprit la Basescu
Jurnalistul Ion Cristoiu, prezent si el in emisiune, l-a intrebat pe Hayssam daca este adevarat ca doctorul Yasin (personaj spre care se stie ca Omar si-ar fi cedat o mare parte din avere) a mers cu el la Cotroceni, la o intalnire secreta cu presedintele Traian Basescu. Sirianul a confirmat ca a fost sunat de Yasin in luna martie 2005, si ca acesta a venit cu sotia sa la el pentru a-i cere sa mearga la Basescu a doua zi. "Astea o sa faca parte din declaratia mea care o voi da cand o sa pot vorbi (...) Yasin se cunostea de foarte mult timp cu presedintele". Omar a refuzat sa dea alte detalii, inclusiv despre cedarea averii sale catre Yasin, dar a confirmat ca vinovati de inscenare sunt si in Romania, si in Irak. Omar si-a indreptat reprosurile si catre servicile secrete romanesti, care nu i-au imputat nimic vreme de 26 de ani de cand e in Romania, mai cu seama in anii cand il insotea pe fostul presedinte Ion Iliescu in delegatii de oameni de afaceri si ca, dintr-o data, l-au scos ba "ofiter acoperit", ba "spion", punandu-i-se in carca acuzatii aberante cum ca ar fi facut trafic de arme cu regimul lui Saddam Hussein: "E de rasul lumii".
Legat de problemele sale de sanatate, Hayssam a recunoscut ca "este destul de dificil, am probleme la plaman si la ficat, incerc sa ma tratez, trebuia facuta o alta interventie chirurgicala".
Informari false la Cotroceni
In emisiune au intervenit telefonic si jurnalistii rapiti in Irak, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci. Ziaristul Ohanesian a acuzat faptul ca ambasadorul roman Scutaru din Irak a dat ordin, imediat dupa eliberarea lor, ca Munaf sa fie dus la americani. Ohanesian a facut reprosuri la adresa sefului statului: "Traian Basescu ne-a facut mincinosi, de parca n-am fi fost acolo sa vedem". Hayssam a replicat ca Ohanesian e aproape de adevar, dar nu stie de unde sa-l apuce si a confirmat cele relatate, dezvaluind ca, inainte de a fi arestat, Munaf a fost timp de doua zile liber, fiind dus de la ambasada romana, la hotelul "Al Rasid", unde a avut discutii cu agenti FBI si ofiteri americani, si ca retinerea sa a intervenit doar dupa ce Munaf le-a spus americanilor ca in grupul celor rapiti mai era un american "Rols", informatie despre care rapitorii l-au avertizat la momentul eliberarii sa nu spuna nimic, sub amenintarea uciderii. Acesta ar fi fost momentul cand americanii au decis sa-l tina pe Munaf pana ce americanul rapit a fost gasit - fapt ce s-a si intamplat in august 2005.
Despre acest incident, Omar a precizat ca, in mod ciudat, in Romania nu s-a vorbit niciodata despre aceste lucruri, ca de altfel nici despre prinderea adevaratilor rapitori, care azi sunt judecati, si ca americanii nu ar fi avut niciodata interes sa tina astfel de informatii secrete, caci pentru ei insemna o mare reusita.
In finalul interventiei sale telefonice, Omar Hayssam a aratat ca presedintele Traian Basescu "nu era anchetator, primea informarile care i se puneau in fata. Categoric, informatiile catre presedinte nu erau reale (...) O aparare nu se face la televizor, acum am documente autentice, o sa spun adevarul cand o sa ma lase sa-l spun... sa-l audieze pe Munaf si pe ceilalti inculpati".
Solicitare la Interpol
Biroul National Interpol Romania a solicitat ieri Biroului Interpol Beirut intensificarea masurilor de localizare a lui Omar Hayssam, care, in cadrul unei interventii telefonice in direct la un post de televiziune, a declarat ca se afla in acest oras libanez.
Potrivit Mediafax, Omar Hayssam este urmarit international din data de 26 iulie 2006, cand, pe numele acestuia, a fost emis un mandat de urmarire internationala. Surse judiciare sustin ca Hayssam nu se afla in Liban (Beirut), ci in Siria. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.