De mai multa vreme din stanga Prutului nu se aude decat o liniste - una de-a dreptul asurzitoare. Mass-media de limba romana au gura inchisa. Ici si colo se mai aude cate o voce curajoasa - care insa pastreaza masura pentru a putea fi auzita si in zi
De mai multa vreme din stanga Prutului nu se aude decat o liniste - una de-a dreptul asurzitoare. Mass-media de limba romana au gura inchisa. Ici si colo se mai aude cate o voce curajoasa - care insa pastreaza masura pentru a putea fi auzita si in ziua urmatoare. Din cand in cand se mai practica intimidarile fizice, sub forma unor izbucniri de "indignare proletara" cand grupuri de soc comuniste se aduna "spontan" in fata unei redactii, ii manjesc peretii, arunca cu oua in redactori si incendiaza exemplare ale publicatiei. Ziaristii care incearca sa acopere pe teren un eveniment care deranjeaza puterea comunista sunt ridicati de pe strada fara multe discutii, bruscati si aruncati in dubele politiei, dupa care sunt eliberati cu scuze: ne pare rau a fost o greseala... Alta data sa-si aleaga mai bine evenimentul.
Mass-media electronica, a carei functionare necesita mai multi bani, este cumparata pur si simplu sau primeste semnale clare ca daca va continua sa informeze populatia s-ar putea sa dea faliment. Un post independent de televiziune primeste un avertisment dur cu mai bine de jumatate de an inaintea campaniei electorale: ii este arestat directorul de publicitate. Mesajul este inteles rapid. Un post de radio cu pareri proprii este cumparat-privatizat, nimeni nu intelege exact ce s-a intamplat acolo - si la conducere este instalata o echipa cunoscuta prin exces de obedienta. Jurnalistii care incearca sa-si pastreze coloana vertebrala sunt lasati fara calculatoare, microfoane si telefoane, sunt izolati intr-o camera, primesc preaviz si devin someri. In locul lor se infiinteaza o emisiune de limba rusa. Despre televiziunea si radioul de stat nu se poate vorbi - pentru jurnalistii din aceasta institutie nu exista decat un singur personaj: presedintele Voronin care este multilateral dezvoltat, acoperind intreaga plaja de evenimente, de la manifestarile de martisor pana la cursa inarmarii.
La toate acestea se adauga intoxicarile lansate cu buna stiinta, campanii de presa anti-romanesti dure si fara scrupule. In acest razboi total nu exista standarde profesionale sau deontologie: se minte, se dezinformeaza, se falsifica, se calomniaza. Un ziar cu sprijin guvernamental se ascunde in spatele unui inchipuit statut de independenta si isi permite sa-i spurce pe toti cei care incearca sa spuna adevarul. Tirajul umflat si conectarea directa la banii comunistilor de la putere permit orice fel de excese. Asociatiile de jurnalisti, timorate, nu isi permit decat sa lase sa se subinteleaga adevarata situatie a presei din stanga Prutului.
Alegerile organizate intr-un stat in care lipseste dreptul la libera informare, in care sursele alternative de informare isi desfasoara activitatea sub amenintarea permanenta a disparitiei nu pot fi alegeri libere. Alegerile intr-un stat din care lipseste un sfert de populatie fugita peste hotare - oamenii cei mai capabili ai acelui stat - nu pot fi alegeri libere.
Iar controlul asupra mass-media permite comunistilor sa aplice o strategie simpla: umfla artificial un candidat chipurile alternativ la primaria Chisinaului - candidat care de altfel nici nu vrea sa castige - dupa care il dezumfla brusc. La aceasta adaugati dezbinarea opozitiei si veti intelege de ce comunistii castiga din nou in stanga Prutului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.