Cresterea economica din zona euro a incetinit in primul trimestru, confirmand estimarile, in conditiile reducerii cererii de consum si a exporturilor, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat, citate de Reuters. somajul a
Cresterea economica din zona euro a incetinit in primul trimestru, confirmand estimarile, in conditiile reducerii cererii de consum si a exporturilor, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat, citate de Reuters. somajul a coborat insa in aprilie la un nou nivel-record de 7,1%, de la 7,2% in martie.
Produsul Intern Brut din cele 13 state care folosesc moneda euro a crescut cu 0,6% in perioada ianuarie-martie, fata de trimestrul anterior, cand a consemnat un avans de 0,9%. In termeni anuali, cresterea PIB a fost de 3%. Investitiile au reprezentat cel mai important factor de crestere, impreuna cu refacerea stocurilor de catre companii.
Contributia acestor factori a compensat reducerea cu 0,1% a consumului, precum si evolutia nesatisfacatoare a exporturilor. Incetinirea ritmului de dezvoltare a fost anticipata de analisti, ca efect al majorarii taxei pe valoarea adaugata in Germania, cea mai mare economie din zona euro, care a avut o influenta negativa asupra consumului.
Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana estimeaza ca ritmul de crestere din regiune se va mentine la un nivel ridicat in acest an, de 2,5-2,6%, dupa avansul de 2,7% inregistrat anul trecut.
BCE a indicat ca va majora dobanda de referinta cu 0,25 de puncte procentuale, la 4%, la sedinta de saptamana viitoare a consiliului de politica monetara, pentru a tine sub control presiunile inflationiste alimentate de cresterea creditelor si majorarea salariilor. Analistii cred ca banca centrala va mai mari dobanzile o data sau de doua ori, cu 0,25 puncte procentuale, pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.