>> Autoritatea de Sanatate Publica a depistat afectiuni doar din "import".

>> Persoanele care calatoresc in zonele de risc trebuie sa ia legatura cu medicii de specialitate.

>> Imbolnavirile se produc din cauza nerespectarii re
>> Autoritatea de Sanatate Publica a depistat afectiuni doar din "import".

>> Persoanele care calatoresc in zonele de risc trebuie sa ia legatura cu medicii de specialitate.

>> Imbolnavirile se produc din cauza nerespectarii recomandarilor privind profilaxia antimalarica.

chiar daca malaria a fost eradicata de pe suprafata tarii noastre, statisticile realizate de Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana arata ca in primele patru luni ale anului 2007 au fost inregistrate cinci cazuri la nivel local. Mihaela Dinisov, director adjunct ASPJ, a declarat ca aceste cazuri au ajuns in Constanta prin import. "Persoanele care pleaca in zone tropicale, precum America Centrala si de Sud, Africa, India, trebuie sa se prezinte la Cabinetul Medico-Sanitar de Frontiera Port Constanta pentru a primi informatiile necesare cu privire la factorii de risc aflati in zonele respective si eventual pentru vaccinari. Cei care au prezentat simptome specifice malariei, la intoarcerea in tara trebuie sa vina urgent la sediile ASP pentru a fi tratati." In ultimii cinci ani s-au inregistrat intre doua si opt cazuri de malarie de import pe an, din cauza nerespectarii recomandarilor privind profilaxia antimalarica. Aceasta boala trebuie sa fie tratata cu atentie deoarece poate aparea si la un an dupa parasirea zonei in care s-a produs infectia. Orice persoana care se deplaseaza in zone de risc trebuie sa se supuna unui program de chimioprofilaxie, care incepe cu 1-2 saptamani inainte si continua cu 6-8 saptamani dupa iesirea din zona. Malaria este provocata de intepatura tantarului Anophel. Numai femela inteapa sau se hraneste cu sange.

Poate provoca decesul

Debutul malariei este brusc, cu frisoane puternice, urmate de accese febrilicetipice. Bolnavul sufera de dureri de cap, epuizare fizica, dureri musculare difuze, tulburari gastrointestinale si este cuprins adesea de transpiratii profunde. Malaria poate duce pana la coma cu evolutie posibila spre deces. Boala poata instala in organism hepatita malarica, anemie, ruptura splinei sau suprainfectii bacteriene. Tratamentul malariei se poate face doar in institutii specializate in functie de tipul bolii: malarie clinica sau specia infectanta. Persoanele afectate sunt obligate sa declare boala si sa se interneze.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.