La scurt timp de la declansarea crizei ostaticilor, din ordinul expres al lui Traian Basescu a fost arestat omul de afaceri Omar Hayssam. Cu luptatori antitero purtand cagule, cu televiziunile la fata locului, cu tot circul de rigoare, condimentat ma
La scurt timp de la declansarea crizei ostaticilor, din ordinul expres al lui Traian Basescu a fost arestat omul de afaceri Omar Hayssam. Cu luptatori antitero purtand cagule, cu televiziunile la fata locului, cu tot circul de rigoare, condimentat mai tarziu si de un briefing organizat de insusi seful statului. Atunci cand urma sa se intoarca ziaristii rapiti, insotiti de o celebra cagula purtata de Coldea, omul de casa al presedintelui cantonat, pentru moment, la varful SRI. Mi-am exprimat atunci nedumerirea. Am scris in acest colt de ziar ca astept, din partea Justitiei, confirmarea implicarii lui Omar Hayssam in rapirea jurnalistilor. In organizarea si finantarea unor miscari teroriste internationale. Nu am fost singurul analist care a mirosit balbele Parchetului si faptul ca este posibil sa ne aflam in fata unei cacealmale politice. Ceea ce se intampla in aceste zile este posibil sa confirme acest scenariu. Iar daca este asa, el va face explozie. Schijele vor lovi naprasnic nu numai personalitati politice, ci si importante institutii ale statului. Este motivul pentru care ma opresc asupra acestui subiect, abandonand intentia de a scrie despre cea mai aventuroasa motiune de cenzura din istoria Romaniei, cea pusa la cale de PD.
In mod straniu, principalul procuror de serviciu al Cotroceniului, Ciprian Nastasiu, "juristul" care demonstreaza, prin propriul exemplu, cat de nocive sunt relatiile de subordonare cu serviciile secrete si cu mediile politice, a inceput sa se urce pe pereti. Retragandu-se, in ultimul moment, din dosare grele, pe care le-a administrat si refuzand sa mai semneze rechizitorii - vezi, intre altele, cazul Rompetrol - facand declaratii cel putin scandaloase in fata Consiliului Superior al Magistraturii care, de altfel, l-a si sanctionat si incercand la disperare - iata o dezvaluire pe care o fac azi - sa obtina sprijinul Ambasadei Statelor Unite. Pentru ce? Clamand ca-i este pusa intr-un grav pericol viata, el a cerut nici mai mult, nici mai putin decat protectia Departamentului de Justitie al Statelor Unite, pentru a face acolo dezvaluiri scandaloase. Bine ar fi fost sa se intample asa. Ce dezvaluiri ar fi putut face Nastasiu in Statele Unite? De ce se teme acest procuror "acoperit" - descoperit? Cine ar putea sa-i puna viata in pericol? Ori vorbim despre o mafie organizata, impotriva careia avocatii statului nu mai sunt capabili sa lupte - ipoteza in care, in mod obligatoriu, ar trebui sa fie implicate insemnate forte politice, in frunte chiar cu Presedintia - ori serviciul secret pentru care Nastasiu a lucrat urmeaza sa-i plateasca o polita. Pentru ca nu ar fi jucat corect. Una peste alta, cred ca ne plasam, vorbind despre Nastasiu, in epicentrul afacerii Hayssam. Ciprian Nastasiu este principalul procuror care l-a anchetat pe omul de afaceri arab. Arestat la ordinul lui Basescu. Anchetandu-l, i-a pus nenumarate intrebari despre adversarii politici ai lui Basescu. Sugerandu-i in cel mai direct mod ca, daca va oferi depozitii compromitatoare impotriva lor, va fi pus bine-mersi in libertate. Blestematul targ s-a savarsit. Hayssam a promis dezvaluiri in schimbul eliberarii. Dar l-a pacalit pe Nastasiu. Dupa punerea sa in libertate, in loc sa-i "verse" pe adversarii lui Basescu, a luat-o pur si simplu la sanatoasa. Iar acum incearca sa demonstreze - e dreptul lui - ca niciuna dintre acuzatiile formulate de Nastasiu nu sta in picioare. Este noul spectacol la care asistam.
La capatul scandalului Omar Hayssam, putem descoperi una din doua. Fie ca Traian Basescu este un poltron, un aranjor, un periculos scenarist, intr-un cuvant, un om care e vinovat de fapte grave, pe care incearca sa le ascunda, fie ca, incercand sa-l traga de limba, Nastasiu avea dreptate. Si atunci, alte capete decat cel al lui Basescu urmeaza sa fie puse pe butuc. Nastase, Tariceanu, Patriciu etc. Ori, ori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.