Banca Mondiala apreciaza ca adoptarea prematura a monedei unice nu trebuie sa fie un scop in sine.

Romania ar putea adopta moneda europeana inainte de termenul stabilit in programul de convergenta, sustin reprezentantii Bancii Mondia
Banca Mondiala apreciaza ca adoptarea prematura a monedei unice nu trebuie sa fie un scop in sine.

Romania ar putea adopta moneda europeana inainte de termenul stabilit in programul de convergenta, sustin reprezentantii Bancii Mondiale (BM). Totusi, trecerea la euro inainte de 2014 nu trebuie sa devina un scop in sine in contextul in care, pe linga indeplinirea conditiilor de convergenta nominala (indicatori macroeconomici), Romania va trece printr-un amplu proces de convergenta reala. Pentru a putea adopta moneda europeana, Romania va trebui sa indeplineasca o serie de conditii, printre care o inflatie cu cel mult 1,5% peste nivelul celor mai performante tari din UE si un deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut. Daca impunerile de acest tip nu pot fi indeplinite, in privinta convergentei reale, Romania ar putea avea probleme. De exemplu, un recent raport al BCR si Erste Bank arata ca raportul PIB/cap de locuitor inregistrat in Romania se situeaza la numai 33% din nivelul mediu inregistrat in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.