In afara de referendum, se pare ca doar trei lucruri mai aduna lumea la un loc in Romania: un post de capsunar, trei aspirine compensate si un loc caldut pe olita. Este jalnic si ca imagine, si ca situatie. Cine ne-a bagat pe noi, domnule, in Europa?
In afara de referendum, se pare ca doar trei lucruri mai aduna lumea la un loc in Romania: un post de capsunar, trei aspirine compensate si un loc caldut pe olita. Este jalnic si ca imagine, si ca situatie. Cine ne-a bagat pe noi, domnule, in Europa? Ce cautam noi, chiar daca numai cu pasaportul, in randul lumii normale? Traim intr-o groapa de gunoi, ne scaldam intr-o mare de sticle si plase de plastic, respiram direct de la teava de esapament, consumam un tub de pasta de dinti intr-un ciclu electoral, mancam conserve si bem telenovele, nu respectam nici un semn de circulatie (de exemplu, in parcarile din fata mall-urilor pe locurile handicapatilor se lafaie toti ghiolbanii cu jeep) si ne mananca spaga ca raia. Un loc la gradinita de stat costa vreo trei sute de euro, daca nu vrei sa ramai cu progenitura in brate si punga de seminte in mana, somer pe scarile blocului. Sper ca va spun ceva nou. Pe care functionarii din inspectorate sau primarii il considera un simplu gest de curtoazie din partea solicitantului de drept, un amarat de platitor de impozite si taxe care esti. Spertarii din aparatul administrativ ne considera, oarecum pe drept cuvant, contribuabilii lor privati.
Criza compensatelor este cronica. Cea a gradinitelor s-a impamantenit si ea de ceva ani. Sunt lucruri care ne omoara in fiecare an cu punctualitatea inundatiilor sau revenirea PSD-ului la putere. Indiferent de guvern, la constructia bugetului aceste probleme chiar importante, de care depind, in fond, sanatatea si educatia viitorilor votanti si Parlament, toate catastrofele si crizele, nu previzibile, ci cronice, sunt omise. De unde deducem ca de vreo 18 ani avem un singur guvern, de la an la an mai performant. Este adevarat, acum avem o echipa de amatori, doar daca nu considerati ca Adormitei, Chioariu sau Cioroianu sunt rezervele de viitor transferate la sfarsit de campionat de Prefab Modelu. (Daca aceste personalitati sunt fictive, aceasta echipa de fotbal chiar exista).
Dar sa nu va inchipuiti ca alesilor de dumneavoastra nu le pasa. Vreo sase primari din Bucuresti si cu Videanu zece, incearca de vreo trei ani sa rezolve criza locurilor in gradinite, dupa cum i-a dus mintea si obiceiul. Unul a propus sa supraetajeze gradinitele, altul sa le lateasca pe locurile de joaca inexistente, altul sa le retrocedeze. In timp ce se tot framanta, in Bucuresti au mai rasarit doua orase. Nici unul nu a fost prevazut nici macar cu parc, d-apai cu scoala. Este de inteles, in Pipera scoala vietii incepe direct cu bac'ul.
Din toti ctitorii de benzinarii si carciumi nici unul nu si-a rupt o bucata de piscina de la gura nevestei. Pamantul care-i tine este prea scump pentru o sala de clasa. In fond, scoala se cumpara, nu se face.
Realesul Basescu a hahait de ziua Copilului, intrebat de o ziarista mai spalata, ce si-a dorit cand era mic: "Sa nu mai fiu hartuit de ziaristi". De ce nu te-ai dus dom' presedinte la scoala, nu te mai baga in seama nici o tiganca. Dar marele premiu a venit da la ministrul Muncii, un oarecare: alocatia de stat pentru copii ar putea fi majorata pana la 10 euro pe luna, pana la sfarsitul lui 2008. Hai sa traiesti!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.