Filmul elberarii lui Ivantoc
Ivantoc a ajuns in jurul orei 11 la punctul vamal de la Tighina, unde militienii transnistreni ar fi trebuit sa-l predea autoritatilor moldovene. Ivantoc coboara din microbuzul cu care a fost adus de la inchi
Filmul elberarii lui Ivantoc
Ivantoc a ajuns in jurul orei 11 la punctul vamal de la Tighina, unde militienii transnistreni ar fi trebuit sa-l predea autoritatilor moldovene. Ivantoc coboara din microbuzul cu care a fost adus de la inchisoare pana la granita. Agentii din serviciile speciale transnistrene dau citire unui document in care se spune ca Ivantoc este persona non grata in Transnistria.
In acel moment fostul detinut politic incearca sa fuga spre Bender, pentru a nu fi obligat sa paraseasca Transnistria. Colegul nostru Victor Roncea, aflat la fata locului, spune ca Andrei Ivantoc a fost culcat la pamant si lovit cu picioarele de agentii transnistreni.
In jurul orei 12 un ziarist care a fost in partea transnistreana relateaza ca Ivantoc refuza sa paraseasca teritoriul transnistrean si ca nu vrea sa aiba de-a face cu autoritatile de la Chisinau, care, considera el, l-au abandonat in toti acesti ani. Ivantoc spune ca vrea sa stea pe teritoriul transnistrean, pentru ca acesta face parte din Republica Moldova
Ilie Ilascu a spus ca Andrei Ivantoc a declarat inainte de eliberare ca doreste sa mearga la mama sa care este bolnava in Transnistria si nu doreste sa se intalneasca cu niciun reprezentant al Republicii Moldova. Ilascu spune ca pe drum spre granita Ivantoc si-a dat seama ca nu ii va fi respectata dorinta, a devenit nervos si de aceea s-a intamplat acest incident.
Unul dintre fostii colegi de detentie ai lui Ivantoc, Alexandru Lesco, comentand incidentul pentru Realitatea TV, a declarat ca este posibil ca presiunea psihologica sa fi fost prea mare pentru Ivantoc si asa sa se explice reactia lui de a fugi.
MAE considera eliberarea lui Ivantoc tardiva
Potrivit comunicatului MAE, Romania considera ca gestul eliberarii lui Ivantoc, abia dupa ispasirea intregii pedepse hotarate de asa-zisa Justitie Transnistreana, este o sfidare la adresa eforturilor depuse de comunitatea internationala. MAE aminteste ca exista o decizie din 2004 a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru eliberarea lotului Ilascu.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a cerut eliberarea neintarziata si a lui Tudor Petrov, ultimul membru al grupului Ilascu aflat in detentie ilegala.
Ministerul roman de Externe a amintit ca Romania si-a exprimat, in mod activ, preocuparea fata de situatia celor doi cetateni romani, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, aflati in inchisorile transnistrene.
Reamintim ca ZIUA a declansat in iunie 2004 o campanie de presa pentru eliberarea ultimilor detinuti politici din Europa.
Grupul Ilascu
Cei patru membri ai grupului Ilascu - Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa - au luptat pentru ca Republica Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala, in razboiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei. Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa 8 ani de detentie si dupa ce a fost ales senator in Parlamentul Romaniei, pe listele partidului Romania Mare.
Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, dar la expirarea termenului de detentie. In acelasi an, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova si Rusia in cazul Ilascu si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflati in detentie in Transnistria. Autoritatile transnistrene nu s-au conformat insa, iar Federatia Rusa a sustinut ca nu are cum sa intervina in favoarea detinutilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.