>> Copiii internati la Spitalul  Clinic "M. Curie" vor beneficia de un confort mai bun, gratie unei Fundatii pakistaneze "Scheherazade".

>> Pacienti si parinti au sesizat autoritatile de problemele lor medicale. Peste 200 de cop
>> Copiii internati la Spitalul Clinic "M. Curie" vor beneficia de un confort mai bun, gratie unei Fundatii pakistaneze "Scheherazade".

>> Pacienti si parinti au sesizat autoritatile de problemele lor medicale. Peste 200 de copii si parinti internati la Spitalul de Copii "M. Curie" (Budimex) au iesit ieri in curtea unitatii, bucurandu-se de un spectacol organizat de 1 iunie de Fundatia "Scheherazade". Micuti cu pansamente, livizi, in carucioare sau in bratele mamelor au incercat sa uite, fie si pentru doua ore, de patul lor de suferinta. Flori, dulciuri, baloane si clovni si corul "Andante" au reusit sa smulga un zambet trist de pe chipul copiilor macinati de boli grave. Fundatia "Scheherazade" a anuntat o ampla campanie de strangere de fonduri pentru renovarea unitatii spitalicesti, impartita in trei etape. Prima etapa a campaniei a fost demarata si a constat in actiunea de renovare a sectiei de chirurgie, suma totala a investitiei fiind de aproximativ 400.000 de euro. Pe langa sustinerea lucrarilor de renovare, fundatia va dota sectia de chirurgie cu 69 de paturi, 110 televizoare, 78 aparate frigorifice, 110 frigidere si 100 de aparate de aer conditionat.

Tratamente anevoioase
Ambasadorii Marii Britanii, Olandei, Natiunilor Unite Unicef, organizatii nonguvernamentale si alte oficialitati etc. s-au aflat printre invitati. La eveniment si-a facut aparitia premierul Calin Popescu Tariceanu, care i-a intrebat pe copii cum ii cheama sau cati ani au. Parintii nu au scapat ocazia sa se planga acestuia de problemele cu care se confrunta in sistemul sanitar. Adriana Crap i-a explicat premierului ca actualul sistem prin care medicamentele oncologice sunt furnizate prin farmaciile cu circuit deschis este in dezavantajul bolnavilor. "Copilul meu sufera de boala Hodgkin si nu gasesc intotdeauna medicamentele necesare la farmacii. Era mai usor cand le procuram din spital. Cand nu le gasesc, trebuie sa le cumpar si ma costa chiar 8 milioane de lei. Medicamentul Vinblastim nu se gaseste si trebuie sa fac rost de el tocmai din Germania, cu 200 de euro", ne-a spus mama baietelului.

Vrea o proteza
De asemenea, o fetita in carucior, perfect constienta de boala ei, i-a cerut premierului o proteza, deoarece avea piciorul amputat. "Sufar de cancer si acum a ajuns la plamani", a explicat micuta pacienta. Tariceanu a notat rugamintea fetitei chiar in mapa sa, desi, conform legii, micuta ar fi trebuit sa beneficieze gratuit de proteza mult visata. O alta dorinta a fost a unei mame al carei copil suferea de o boala foarte rara, sindrom de pierdere de sare. Procurarea tratamentului cu hidrocortizon este extrem de anevoiosa. z

GREUTATI MANAGERIALE
>> 30.000 de copii internati
Daniel Buzatu, managerul Spitalului "M. Curie", a declarat ca anual aici sunt internati peste 30.000 de copii. Ministerul Sanatatii va ajuta la dotarea spitalului cu un aparat de radiologie si un computer tomograf performante. Problema cea mai mare a spitalului ramane sistemul de achizitii publice, care ingreuneaza nepermis de mult achizitia de medicamente si materiale sanitare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.