Muzeul virtual al artei zoofile ofera o documentare succinta si riguroasa a perspectivei artistilor asupra uneia dintre cele mai perverse manifestari sexuale.Motivul dragostei dintre Leda si Lebada
a fost exploatat si de Rich Buckler Zoofilia este un subiect tabu. Ca orice subiect tabu, are radacini adinci in cultura, bine infipte in mitologie, si stirneste un puternic interes din partea indivizilor, chiar daca este arareori supus discutiilor publice. Muzeul online al artei zoofile documenteaza, intr-un mod succint si sistematic, aceasta nisa a subculturii sexuale, in functie de zona geografica si de perioada carora le apartin lucrarile. Textele explicative sint simple, clare, cu multe trimiteri la mitologie, literatura, istorie si antropologie, fara a se pierde in amanunte, oferind importanta care i se cuvine rolului zoofiliei in istoria culturii sexualitatii. Zoofilia este considerata o forma perversa de manifestare a sexualitatii umane si este de multe ori asimilata cu bestialitatea si cruzimea fata de animale. Comportamentul zoosexual a fost, din timpuri preistorice, o sursa puternica de inspiratie pentru artistii care au tatonat zonele tabu ale societatii umane. Muzeul virtual cuprinde zece expozitii grupate cronologic si ilustreaza teme cunoscute precum caracterul profund fetisist al erotismului japonez, Leda si lebada, obiceiuri zoofile din Grecia antica pina la teme din anii ’60, in plina revolutie sexuala. Sau exemple la limita legendelor urbane, cum este povestea Ecaterinei, tarina Rusiei, care a fost „calarita" pina la moarte de armasarul ei preferat.

Textele deschid dezbateri despre diferenta dintre sexualitate, erotism si pornografie, evitind insa concluziile si verdictele, ca si cum scopul autorului ar fi acela de a pune problema fara sa incerce sa o rezolve. Karel Appel, André Masson, Marc Chagall, Pablo Picasso, Walter Klemm, Woody Allen sau Eugène Delacroix sint doar citiva dintre artistii expusi in muzeu.

„Zoo" la Cannes In 2005, unul dintre cei mai respectati oameni din top managementul companiei Boeing a murit intr-un spital din Seattle in urma unei hemoragii. Cauza hemoragiei a fost penetrarea colonului de penisul unui cal, in timpul unei partide de sex. Regizorul Robinson Devor a incercat sa evite senzationalismul si sa ofere, la rece, o privire de ansamblu asupra temei zoofiliei. In documentarul „Zoo", prezentat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, sint intervievati oameni care au avut, intr-un fel sau altul, contact cu aceasta zona, fie ca este vorba despre cei care se declara zoofili, fie reprezentanti ai drepturilor omului sau simpli outsideri care-si expun punctul de vedere. Filmul este o forma de examinare meditativa, punctata de lirism, care aminteste, la nivel vizual, de peliculele lui Wong Kar Wai si Andrei Tarkovski. Filmul exploreaza o zona de la periferia subculturii, din care jurnalistii extrag de la distanta, cu ochii inchisi, mostre de realitate pe care le livreaza si le deformeaza in media. Amatorii de imagini explicite sau senzationaliste vor fi cu siguranta dezamagiti de „Zoo".

Pentru a vizita Muzeul Virtual al Zoofiliei, accesati www.cotidianul.ro/select