Parlamentul leton l-a ales, joi, pe chirurgul Valdis Zatlers in functia de presedinte al tarii. Zatlers, care s-a bucurat de sustinerea celor patru partide care formeaza coalitia aflata la guvernare fara a avea insa o vasta experienta politica, o va inlocui pe Vaira Vike-Freiberga, prima femeie presedinte din istoria Europei de Est. Zatlers a fost sustinut de 58 dintre cei 98 de parlamentari prezenti la vot, invingindu-l astfel pe Aivars Endzins, fost judecator la Curtea Constitutionala.

Zatlers (52 de ani) a studiat medicina la Universitatea din Riga, iar dupa caderea comunismului a urmat cursuri la Universitatea Yale, din SUA. La sfirsitul anilor 80 a devenit unul dintre liderii Frontului Popular Leton, un partid creat pentru a cere independenta Letoniei, care facea parte, inca, dintre cele 15 republici sovietice.

Casatorit, tata a trei copii, e directorul Spitalului National de Traumatologie si Ortopedie din Riga din 1994, fiind considerat un chirurg bun, dar si un foarte bun organizator. Noul presedinte a recunoscut ca in cursul carierei sale de medic a primit numeroase plicuri cu bani de la pacienti, insa sustinatorii sai au replicat ca aceasta practica este mostenita din vremea comunismului. (S.M.)