Vaginoplastie. Genitoplastie. Sex desing. Chirurgie estetica sexuala. Adica interventie chirurgicala de reducere a dimensiunilor labiilor mici, solicitata frecvent de femei in Statele Unite si in Europa.  


Intr-un articol
Vaginoplastie. Genitoplastie. Sex desing. Chirurgie estetica sexuala. Adica interventie chirurgicala de reducere a dimensiunilor labiilor mici, solicitata frecvent de femei in Statele Unite si in Europa.  


Intr-un articol publicat in British Medical Journal, un ginecolog si un psiholog, Sarah Creighton si Mei Liao, isi sustin argumentat nelinistea in privinta chirurgiei plastice sexuale.
Cei doi considera ca vaginoplastia nu este o interventie chirurgicala lipsita de urmari, adesea nedorite. Trebuie retinut ca orice incizie chirurgicala, inclusiv cea asupra labiilor, este asociata unui anumit risc. In acest caz, femeile amatoare de sex desing trebuie sa stie ca labiile mici sunt zone extrem de sensibile din cauza retelei nervoase dense, cea care asigura senzatia erotica si de placere, precizeaza cei doi specialisti.

MOTIVE. De fapt, de ce recurg femeile la aceasta solutie chirurgicala, respectiv la vulve plate? Sarah Creighton si Mei Liao, specialistii citati de British Medical Journal, sustin ca au intalnit numeroase femei care au solicitat vaginoplastie.

Potrivit celor doi, "pacientele" de fapt alearga dupa himere si vor sa revina la anatomia specifica prepuberelor, cu ajutorul chirurgiei plastice. "Confuzie plasata intre normal si ideal", definesc cei doi acest fenomen. Insa Sarah Creighton si Mei Liao reamintesc ca asta este anatomia, ca nu e nimic neobisnuit ca labiile mari sa lase sa se vada cele mici sau clitorisul. In Marea Britanie, 800 de labioplastii - ablatia labiilor mici - au fost efectuate intre 2004 si 2005 in cadrul sistemului national public de sanatate in Marea Britanie. Respectiv de doua ori mai multe vaginoplastii decat in urma cu sase ani.  

Se pare ca majoritatea interventiilor de acest gen sunt efectuate in special in clinici private. Cererile de chirurgie plastica sexuala nu vizeaza exclusiv labiile mici. Unele femei doresc sa-si modifice anatomia clitorisului in sensul reducerii acestuia. Unele femei apeleaza la chirurgie pentru diminuarea diametrului vaginului, mai ales dupa ce acestea au nascut.

Conf. doctor Daniel Popescu spune ca in fata cererilor de acest gen, exclusiv medicul este singurul care stie cum trebuie actionat. El stabileste daca este sau nu potrivita o asemenea interventie. Pe langa rolul decisiv al medicului, unul la fel de important il au reglementarile oficiale ale autoritatilor sanitare, care ar trebui sa stipuleze cum se procedeaza cand pacienta este o adolescenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.