Romania si Portugalia se afla la extremitatile de Est si de Vest ale Uniunii Europene. La Capo de Roca se termina continentul, iar nemarginirea Atlanticului ii indeamna pe cei curajosi la visarea marilor descoperiri. Cand privesti de la Capul Midia s
Romania si Portugalia se afla la extremitatile de Est si de Vest ale Uniunii Europene. La Capo de Roca se termina continentul, iar nemarginirea Atlanticului ii indeamna pe cei curajosi la visarea marilor descoperiri. Cand privesti de la Capul Midia spre Rasarit, primul gand nu este sa pleci in zbor peste Marea Neagra, ci sa te retragi spre continent. Intre aceste doua puncte se afla acum spatiul nostru de afirmare, percepem mai exact dreptul juridic la expansiune.

De cateva zile, Compania Blu Air a deschis o linie directa Bucuresti - Lisabona. In patru ore si jumatate de zbor poti atinge capetele extreme ale spatiului comun european, idee lansata de Mitterand la inceputul anilor a€™90, dupa caderea zidului Berlinului.

Ce descopera un roman in Portugalia, cea mai romaneasca tara europeana? Iesirea de sub dictatura provoaca sechele comune, chiar daca noi credem ca ne vindecam mai repede. Saracia i-a obligat pe portughezi sa fie cameristele si servitorii Europei; ea ne mana si pe noi sa plecam cu milioanele in speranta unei prosperitati de rang inferior. Romanii nu au intrat in ciclu de revenire acasa, precum portughezii, dar, spre deosebire de ei, cand perioada de bejenie se va fi terminat, vor gasi o tara tot in coada plutonului. Sa fie un dat istoric sau o lipsa grava de coeziune a momentului?

Portugalia este sintetic caracterizata prin trei "F" - Fatima, Futbol, Fado. Fatima reprezinta Divinitatea coborata pe Pamant; Fotbalul este speranta spre victorie si solidaritate la infrangere, Fado-ul indeamna la dor, placere, tristete si iubire.

Care ar fi cei "trei F" pentru caracterizarea noastra? Programul Fabulomania a fost ratat din start. Ce ramane prin comparatie cu portughezii? Fatima, in varianta noastra, este un Petrache Lupu derizoriu. Fotbalul devine speranta perpetua  intinata de smecherii becaliene si violente greu de stapanit. Manelizarea societatii face imposibil un fado pe Dambovita. Imi vine in minte apelativul "Fa" sau activul "Furt".
O piatra de temelie de la care am putea construi este acum "Filmul", dupa succesul enorm de la Cannes. Sa mai gasim doi "F".
Altfel, Europa va avea pentru mult timp doar un capat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.