Sapou- Itele asasinarii lui Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, asasinat, anul trecut, la Londra, sunt din ce in ce mai incurcate. Din acuzat, Andrei Lugovoi, ex agent KGB, pus sub acuzare in Marea Britanie, pentru moartea lui Litvinenko si a carui
Sapou- Itele asasinarii lui Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, asasinat, anul trecut, la Londra, sunt din ce in ce mai incurcate. Din acuzat, Andrei Lugovoi, ex agent KGB, pus sub acuzare in Marea Britanie, pentru moartea lui Litvinenko si a carui extradare este ceruta cu insistenta de Londra, devine acuzator. Lugovoi pretinde ca serviciile secrete britanice l-au recrutat pe Litvinenko si ca, de fapt, acestea sunt implicate in uciderea rusului. Londra a negat aceste acuzatii.
Aflat in postura de acuzat, Andrei Lugovoi a lansat, ieri, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Moscova, un atac la adresa serviciilor secrete britanice, acuzandu-le ca l-au recrutat pe fostul agent rus Aleksandr Litvinenko, precum si pe magnatul rus Boris Berezovsky. Mai mult, Lugovoi a afirmat ca otravirea Litvinenko, anul trecut, la Londra, cu poloniu 210, nu ar fi putut fi comisa "fara controlul" serviciilor speciale britanice."Rolul principal in toata aceste poveste trista a fost jucat de serviciile britanice si agentii lor, Berezovski si Litvinenko", a adaugat Lugovoi. "Daca nu au fost implicate serviciile speciale, atunci acest lucru s-a intamplat sub controlul lor sau cu permisiunea lor", a acuzat Lugovoi, care crede ca Litvinenko ar fi scapat de sub controlul agentilor britanici si "din acest motiv ar fi fost suprimat". Fostul agent KFB mai sustine ca serviciile secrete de la Londra ar fi incercat sa il racoleze inclusiv pe el, pentru a obtine "informatii compromitatoare la adresa presedintelui Vladimir Putin si a familiei sale". Apreciind ca cea mai verosimila pista in acest caz este cea care duce spre Boris Berezovsky, dat fiind ca acesta "este un maestru al intrigilor politice", iar Litvinenko detinea "documente compromitatoare" despre "activitatile ilegale" ale miliardarului rus. Lugovoi a avansat si alte teorii legate de uciderea fostului spionului rus, printre care "o vendeta a anumitor forte pentru ajutorul pe care l-a dat Litvinenko politiei spaniole in lupta impotriva mafiei ruse". Autoritatile din Marea Britanie l-au pus sub acuzare pe Andrei Lugovoi in cazul uciderii lui Litvinenko si au cerut Rusiei extradarea sa, cerere care, in mod surprinzator, a fost sustinuta recent si de SUA, dupa ce, anterior, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tom Snow, anunta ca Washingtonul nu se va implica in acest caz. Moscova refuza insa sa accepte cererea de extradare.
Berezovsky nu crede ca Lugovoi a organizat crima
Pe de alta parte, cotidianul britanic The Independent relata ieri ca magnatul rus Boris Berezovski, exilat la Londra, ar fi declarat ca Lugovoi, fosta sa garda de corp, ar fi putut fi constrans sa ia parte la asasinarea lui Litvinenko, dar ca nu acesta ar fi organizat crima. Berezovski a mai afirmat ca, dupa moartea lui Litvinenko, i-ar fi sugerat lui Lugovoi sa revina in Marea Britanie pentru a oferi informatii politiei. Agentia rusa Interfax transimtea ieri ca Lugovoi si Dmitri Kovtun, un al suspect in cazul asasinatului comis la Londra, au afirmat ca Litvinenko avea legaturi cu teroristi din Caucazul de Nord. Kovtun a precizat ca Litvinenko "a sugerat clar ca a avut legatura directa cu evenimentele dramatice care s-au petrecut la Nalcik, in urma cu cativa ani, si care au dus la moartea a circa 75 de ofiteri rusi". (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.