Cel putin 20 de persoane au fost ucise si alte 20, ranite, intr-un atentat sinucigas comis, ieri, in orasul irakian Fallujah, situat la vest de Bagdad. Atentatorul kamikaze a detonat incarcatura expozibila pe care o purta in vesta, in apropierea unei
Cel putin 20 de persoane au fost ucise si alte 20, ranite, intr-un atentat sinucigas comis, ieri, in orasul irakian Fallujah, situat la vest de Bagdad. Atentatorul kamikaze a detonat incarcatura expozibila pe care o purta in vesta, in apropierea unei multimi de tineri care asteptau in fata unui centru de recrutare al politiei. Incidentul constituie inca o dovada ca demersurile americane (in majoritate, doar declarative) pentru normalizarea situatiei din Irak nu dau rezultate.
Casa Alba a declarat, in urma cu doua zile, ca Statele Unite s-ar putea inspira, in vederea solutionarii crizei irakiene, din precedentul stabilit in cazul Coreei de Sud, unde si-au mentinut prezenta militara timp de o jumatate de secol. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a precizat ca aceasta comparatie este valabila pentru principiul unei simple misiuni de sprijin. El a incercat sa descurajeze, prin aceasta, speculatiile referitoare la durata angajamentului american in Irak, in conditiile in care majoritatea opiniei publice cere inceperea retragerii trupelor. Obiectivul este acela de a ajunge la un "model de pura sustinere", a comentat Snow, adaugand ca Guvernul suveran din Irak, le poate cere oricand, americanilor, sa se retraga. Oficialul a declarat ca, desi reconstructia Irakului si "razboiul impotriva terorismului" vor mai "dura inca mult timp", SUA tind spre transferul "responsabilitatilor importante in sarcina irakienilor", a mai spus Snow. "Nu vrem sa vedem Statele Unite angajate pentru totdeauna in prima linie", a conchis Snow. Decizia lui Bush de a suplimenta efectivele din Irak a ridicat noi semne de intrebare privind durata misiunii americane in aceasta tara. Si presedintele George W.Bush a sugerat ca angajamentul american nu este pe perioada nedeterminata, dar a insistat in repetate randuri ca trupele SUA vor fi prezente in Irak si dupa incheierea mandatului sau, in ianuarie 2009. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.