Ludovic Vieru a postat culorile dinamoviste pe sase dintre cele mai importante inaltimi ale Europei. Acum, vrea sa ajunga pe virful Atlas din Africa, paralel cu calificarea favoritilor in grupele Ligii Campionilor.

„Dinamovist am fost de cind ma stiu, dar mi-am dat seama abia pe cind aveam 9 ani", isi incepe povestea ieseanul Ludovic Vieru. Declarat „ciine pina la moarte", Ludo, cum ii spun cei din galeria dinamovista, cocheteaza, ca o femeie, atunci cind e vorba de virsta. Nu-i dai mai mult de 30 de ani, dar, spune Ludo, a avut suficient timp sa urce steagul campioanei pe sase dintre cele mai inalte virfuri din Europa.

Ludovic Vieru este un „ciine pina la moarte" veritabil, care a arborat insemneleclubului Dinamo pe citeva dintre cele mai mari culmi ale lumii. Ludo are doua pasiuni declarate: muntele si Dinamo. De munte, spune tinarul, s-a apucat ceva mai tirziu. Era adolescent si dinamovist inrait deja cind s-a inscris la clubul de turism montan Penicilina Iasi. In 2000, dupa ce si-a luat diploma in geografie-geologie, a plecat in „cuceriri". El pe de o parte in Tatra, Dinamo pe de alta, cu oltenii de la Craiova. „Dinamo batuse Benfica, la Lisabona, cu un an inainte. Trebuia sa bat si eu ceva". Cu citiva colegi de club, in august 2000, Ludo a inscris pentru prima data dincolo de granitele tarii. Gerlach, „uriasul" de 2.655 de metri din Tatra, a fost dovedit. Pentru alpinistul iesean au urmat apoi, un an mai tirziu, alte doua „meciuri" in Balcani: Vihren (2.914 m) din Pirin si Musala (2.925 m) din Rila. „In numai un an am agatat steagul si fularul echipei pe trei virfuri", spune Ludo. Si cum dupa terminarea facultatii a avut sansa sa prinda o bursa la Lyon, de ce n-ar incerca si un Mont Blanc. Dar prima tentativa a esuat din cauza vremii nefavorabile.

S-a intors in Iasi si s-a angajat inspector la primarie. Pasiunea pentru Dinamo nu a murit niciodata. „La birou sint mai multi stelisti, dar fani de televizor", spune Ludo. Insa nici semetiile Mont Blancului nu le-a uitat. In 2002, dupa meciul cu Bruges-ul, in Belgia, s-a hotarit s-o ia de la capat, de unul singur, pe cont propriu. Bugetul ascensiunii: 400 de euro. Atit. Fara cort, fara sac de dormit. „Pare incredibil, dar nu imposibil", se lauda tinarul. Plecat pe 12 august din Chamonix, o baza la putin peste 1.000 de metri, Ludo a reusit performanta ca in 24 de ore sa agate fularul alb-rosu pe Mont Blanc. Dupa Mont Blanc, in 2004, a mai atacat o data Musala, ca antrenament pentru cea mai mare provocare, ce avea sa vina un an mai tirziu. „In 2005, au fost muntii Caucaz, cu Elbrust Vest (5.642 m). Am fost cu un coleg. El avea fularul cu Steaua, dar a abandonat la 5.100 de metri. Asa e cu stelistii, nu pot pina la capat", glumeste Ludo.

Cu Elbrus, spune Ludo, nu si-a terminat visele de cuceritor. Dinamo in Liga Campionilor si el pe Atlas, cel mai inalt virf din nordul Africii. Despre dinamovisti, tinarul spune ca sint „mai mult niste individualitati". „Sintem mindri ca sintem putini". De intilnit idolii fata in fata nu a prea avut ocazia. „Doar o data, la «Surprize, Surprize...», cind, chipurile, niste colegi m-au luat in platou ca sa ne distram. Si m-am trezit cu Florentin Petre acolo", povesteste Ludo. Cel mai mare antrenor dinamovist din toate timpurile este, in opinia ieseanului, Mircea Lucescu. „Si acum tot Mircea, dar Rednic", completeaza Ludovic. Despre jucatori, „putini sint cei care ramin in suflet". „Unii pleaca la prima oferta, se declara ciini pina la moarte, dar sint ciini pina la bani. Si aici as aminti de Alexa, Zicu, chiar Ganea. Dinamo sintem de fapt noi, suporterii", spune barbatul. Despre Borcea spune doar atit, ca are „rolul sau", dar vede un viitor mai bun pentru echipa daca ar avea un singur patron. „Pe buzele suporterilor e un nume: Ion Tiriac", spune Ludo.

Cind e vorba despre echipa locala, Politehnica Iasi, Ludovic are retineri, din cauza sefului, primarul Gheorghe Nichita. Dar nu se fereste sa spuna ca la Poli exista o stare de mediocritate din cauza banilor. „Daca ar veni Gigi Becali la Poli ca investitor, ma las de Poli", spune Ludovic. A rasuflat usurat cind meciul dintre echipa locala si Dinamo s-a terminat egal. Despre blaturi in fotbal se abtine sa spuna ceva, dar sustine printre dinti faptul ca „Steaua a cistigat la Cluj prin mijloace specifice".

Ludovic nu-i uita nici pe cei care au fugit de la Steaua. Si nu-i iarta. „MM Stoica, pumn de fier, atunci cind are bodyguarzii linga el", spune Ludovic. E dusmanul Stelei, sigur, 100%, dar recunoaste ca o echipa fara alta nu se poate. De ce? „Astea au fost echipele cu care am deschis ochii in fotbal, noi toti. N-as vrea sa se desfiinteze vreodata Steaua pentru ca atunci Dinamo n-ar mai avea sens", conchide ieseanul. Urmeaza tragerea la sorti pentru ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor si dubla care va decide daca isi face sau nu bagajele pentru cel mai inalt virf al Africii de Nord.

Cele mai frumoase coregrafii ale fanilor dinamovisti, pe www.cotidianul.ro/select