Institutul Ovidiu Sincai a dat publicitatii un raport privind radiografia confruntarii politice care a avut la referendumul din 19 mai, documentul a fost prezentat, intr-o conferinta de presa, de directorul institutuluii, Adrian Severin.
<

Institutul Ovidiu Sincai a dat publicitatii un raport privind radiografia confruntarii politice care a avut la referendumul din 19 mai, documentul a fost prezentat, intr-o conferinta de presa, de directorul institutuluii, Adrian Severin.

Ca o concluzie generala, raportul considera ca rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui, la care se adauga efectele campaniei, poate duce spre reasezari ale grupurilor de interese din partidele politice, la migrari politice, precum si la crearea unor aliante. Cu alte cuvinte, referendumul poate fi mai degraba circumscris luptelor pentru putere si nu clarificarii unor politici in slujba cetateanului.

In principal, confruntarea politica in viziunea raportului a fost clasificata in doua paliere, paralele, care s-au intersectat insa la un anumit moment;: confruntarea ideologica - democratie versus ideologie, si confruntarea economica - oligarhi versus oligarhie.
Pe acest fundal, au existat actori ai scenei politice care si-au exprimat sincer ingrijorarea vizavi de respectarea democratiei din Romania. In acelasi timp, a spus Adrian Severin, un grup mic dau autentic in convingerile sale, a pus in discutie valorile democratice.
&#39;Ar fi o enorma greseala sa excludem acest adevar, acela ca a fost vorba despre o lupta politicianista la referendum&#39;, a aratat Severin.

In opozitie cu nucleul care a militat pentru respectarea democratiei, a existat un curent autoritarist si populist care a considerat ca este necesara limitarea unor valori democratice pentru a controla o serie de fenomene negative din societatea romaneasca.

Din confruntarea economica, potrivit raportului, s-a desprins fenomenul unei reglari de conturi intre oligarhi care a capatat ulterior aspectele unor negocieri intre grupurile de interese. &#39;Desi, la un moment dat, s-au gasit oligarhi in ambele tabere care militau pentru democratie si autoritarism, acestia au considerat ca isi pot promova mai bine interesele daca pot crea o stare de criza politica, si chiar au intarit aceasta stare pentru a-si negocia mai bine compromisul&#39;, a afirmat Severin.

Un aspect considerat ca fiind extrem de periculos de catre autorii raportului este teama care a existat ca, odata invingatoare, fortele democratice vor fi prea slabe in fata grupurilor oligarhice. &#39;De aceea, s-a considerat ca este bine sa mergem la un fel de remiza. Acest tip de inginerie politica este extrem de periculos. (a€¦) Cred ca o democratie controlata in Romania dupa modelul rusesc - putinian este la fel de rea ca si un drum spre democratia controlata&#39;, a aratat Adrian Severin.

Cu toate ca documentul nominalizeaza o coalitie anti-prezidentiala, deputatul PSD considera ca este vorba mai degraba de o coalitie pro-democratie, afirmand totodata ca exista o serie de ONG-uri care sunt agenti electorali ai partidelor politice si care ar trebui sa recunoasca public acest lucru.

In ceea ce priveste rezultatele referendumului, Adrian Severin considera ca partidele politice din Romania sunt dependente de interesele locale si ale unor factori de putere locali, acesta fiind aspectul &#39;care a paralizat partidele politice in perioada campaniei pentru referendum&#39;. &#39;De aceea, planificarea politica pe termen lung si elaborarea unei strategii nationale sunt fara un viitor clar, fara o perspectiva clara. De asemenea, este imposibila elaborarea unei strategii nationale&#39;, a spus el.

Potrivit raportului, partidele politice nu au prezentat nicio alternativa in perioada campaniei pentru referendum, &#39;nici separat, nici impreuna&#39;.
Documentul remarca ca referendumul din 19 mai poate fi privit dintr-o dubla perspectiva: ca fiind un efect al crizei de incredere in cele mai importante institutii ale statului, si, mai ales intre acestea si societate, precum si ca o cauza directa a crizei politice care marcheaza inclusiv situatia din interiorul partidelor politice.

Referendumul din 19 mai a reliefat, pentru prima oara in ultimii 17 ani, o ascensiune a populismului, fenomen caracteristic Europei Centrale, spune raportul. Totodata, aceasta ascensiune este marcata de evidentierea unor formatiuni cu caracter legionar, fiind nominalizat partidul condus de George Becali.
Acest curent este favorizat de lipsa de incredere a cetatenilor in partidele politice si chiar de &#39;un divort intre politicieni si societate&#39;, context favorabil &#39;manipularii opiniei publice&#39;.

Raportul mai considera ca din alianta PD-PLD-PNG-UPSC, constituita in perioada campaniei pentru referendum, se desprinde posibilitatea constituirii unui partid prezidential-stat, aceasta concomitent cu &#39;ascensiunea partidelor de tip legionar care se exprima pentru un parteneriat public&#39;.
&#39;Decizia de suspendare a fost justa, fezabila, dar nedurabila, pentru ca nu a putut sa-si produca efecte in contextul din Romania si, de aceea, nu a fost o decizie prudenta, pentru ca autorii suspendarii au fost lipsiti de asa-numitul &#39;plan B&#39;&#39;, a afirmat Severin.

Adrian Severin considera ca referendumul il lasa &#39;ostatec&#39; pe seful statului la Cotroceni, pentru ca ii trebuie sustinere parlamentara, pe liberali &#39;ostateci&#39; la Palatul Victoria, pentru ca, daca pleaca de la guvernare, dispar, iar democratii sunt &#39;ostateci&#39; in opozitie, pentru ca nu mai confera increderea necesara pentru a constitui aliante politice. &#39;Singurul care poate face fata optiunilor politice este PSD&#39;, a adaugat el.

Raportul contine si o serie de recomandari intre care necesitatea reformarii Constitutiei, necesitatea restrangerii ariei imunitatii prezidentiale, clarificarea competentelor Curtii Constitutionale &#39;pentru ca Parlamentul sa aiba ultimul cuvant&#39;, constituirea unei aliante impotriva populismului, transparenta finantarii activitatii partidelor politice, reglementarea si monitorizarea activitatii sondajelor de opinie. Documentul recomanda PSD initierea unui moratoriu al conflictelor si disputelor politice de natura a permite stabilitatea politica in Romania.

De asemenea, Adrian Severin considera ca defaimarea institutiei parlamentare trebuie sanctionata la fel ca si declaratiile privind incurajarea fascismului sau comunismului.Rompres


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.